ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Θέμα: «Εισαγωγή στην Οικονομία των Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων».
Εισηγητής: Γεράσιμος Ρεπάσος,
Ομαδικός Αναλυτής, Ψυχοθεραπευτής, Ειδικός στη Διοίκηση και τον Κοινωνικό Σχεδιασμό, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Εκπρόσωπος του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης, Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση.
Κίμωνος 2 – Κολωνός, Τηλ.: 210 3245618, κιν. 6945332609. E-mail: gerassimosrepassos@yahoo.gr
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Αντιλαμβανόμαστε συνήθως την οικονομία χωρίς να σχηματίζουμε ολοκληρωμένη εικόνα των παραμέτρων της. Κάτι ανάλογο με την αντίληψη που έχουμε για τις δραματικές παραστάσεις της αρχαιότητας ή για τα ‘λευκά’ μάρμαρα του Παρθενώνα, για την ύπαρξη και την ιστορία του ανύπαρκτου ‘Βυζάντιου’, για την Έξοδο του Μεσολογγίου, για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τους ‘διαλόγους’ στις ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης. Ως προς την οικονομία την ταυτίζουμε πλέον σχεδόν απόλυτα με τη χρήση του χρήματος.
Η πρόσφατη οικονομική κρίση, εγγενής στην πραγματικότητα στα οικονομικά μας συστήματα και εν δυνάμει παρούσα σε οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή, έδωσε την αφορμή να διατυπωθούν παρατηρήσεις που συσχετίζουν την οικονομική με την κοινωνική και την ψυχική παθολογία: ειδικά εκείνη η, εξαιρετικά εύστοχη, παρατήρηση που ταυτίζει τη διαδικασία κατά την οποία οδηγήθηκε η κοινωνία μας να εξαρτάται από τις διαθέσεις των αγορών με τη διαδικασία καλλιέργειας της εξάρτησης και ταυτίζει τα φαινόμενα της οικονομικής κρίσης με ανάλογα συμπτώματα της προσωπικότητας και της κοινότητας των εξαρτημένων.
Αν αυτή η παρατήρηση μας οδηγήσει να εφαρμόσουμε στην ανάλυση της οικονομίας τη μέθοδο με την οποία αναλύουμε τον υπάρχοντα πολιτισμό της χρήσης (και της κατάχρησης και της εξάρτησης), τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την οικονομία των ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων.
Η μελέτη των οικονομικών στοιχείων αποδεικνύει πως υπάρχει ένα κρίσιμο όριο το οποίο, αν ξεπεραστεί, οι δαπάνες για την αναστροφή της κατάστασης καθίστανται ανεξέλεγκτες και στην πραγματικότητα χρηματοδοτούν τη διατήρηση των προβλημάτων. Έχουμε να κάνουμε με μια αντίληψη που στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρρώστιας κι όχι στην προαγωγή της υγείας.
Στα ψυχοθεραπευτικά πλαίσια έχουμε τη δυνατότητα να σχηματίζουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τις οικονομικές παραμέτρους της ψυχικής πραγματικότητας των ανθρώπων, στην πραγματικότητα εν τέλει να υπηρετούμε την ψυχική τους οικονομία.
Ο όρος οικονομία χρησιμοποιείται στην Ορθόδοξη Εκκλησία σημαίνοντας τον ιδιαίτερο κατά περίσταση και περίπτωση τρόπο φροντίδας των ανθρώπων από το Θεό και τους πατέρες για το καλό το δικό τους και της κοινότητας.
ΒΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=305768 για το χρώμα στα αρχαία ελληνικά γλυπτά
http://www.romanity.org/indexe.htm για το λεγόμενο ‘Βυζάντιο’
Κολόμβας, Νικόλαος Α. ‘Μεσολόγγι, Η τραγική μοίρα των αμάχων κατά την τελευταία πολιορκία (15 Απριλίου 1825 – 10 Απριλίου 1826)’ ΕΝΩΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «Η ΕΞΟΔΟΣ» 2006, ISBN: 9789608909809
Κολόμβας, Νικόλαος Α. ‘Μεσολόγγι 1821-1829, Οι αθάνατοι πρόμαχοι’ ΑΛΦΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, 1998, ISBN: 9789607329202
www.ektepn.gr και ειδικότερα για τα οικονομικά στοιχεία
http://www.ektepn.gr/Documents/PDF/ETHSIA%20EKTHESI_2010.pdf σελίδες 36 – 41.