side-area-logo

Βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ψυχοδυναμική κλινική πρακτική

Περιγραφή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Η ψυχαναλυτική θεωρία, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον S. Freud και τους επιγόνους του και συνεχίζει να εμπλουτίζεται ακόμα και σήμερα, αποτελεί την βάση για την κατανόηση των ενδοψυχικών διεργασιών, των διαπροσωπικών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων καθώς και πάμπολλων από τα στοιχεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Από την βάση αυτή προκύπτει και μία συγκεκριμένη τεχνική που αναφέρεται κι εφαρμόζεται τόσο στην ατομική, την ομαδική και την οικογενειακή ψυχοθεραπεία όσο και στην συμβουλευτική (με την ευρεία έννοια του όρου).

Σε ποιους απευθύνεται

σε επιστήμονες- επαγγελματίες ψυχικής υγείας (απόφοιτους και τελειόφοιτους)

  • Τμημάτων Ψυχολογίας
  • Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας
  • ελληνικών ή ξένων πανεπιστημίων
  • δημόσιων ή ιδιωτικών καθώς και
  • Ιατρούς (ειδικευόμενους ή ειδικευμένους) ή
  • Ψυχιατρικούς Νοσηλευτές/-τριες

που εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν κλινικά σε ποικίλα πλαίσια και επιθυμούν να εντάξουν στην εργασία τους στοιχεία της ψυχοδυναμικής θεωρίας και πρακτικής.

Μεθοδολογία

Κεντρική μεθοδολογία της εκπαίδευσης αποτελεί η βιωματική μάθηση. Όλες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες γίνονται σε ομαδικά πλαίσια, στα οποία ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή. Η ενασχόληση με τη θεωρία γίνεται με τη μελέτη, την παρουσίαση και την επεξεργασία της βιβλιογραφίας μέσω ομαδικής συζήτησης (σε δεκαπενθήμερη ή μηνιαία συχνότητα). Η εποπτεία γίνεται σε ομάδες εκπαιδευόμενων, στις οποίες κάθε μέλος παρουσιάζει για ομαδική επεξεργασία, υλικό από την πρακτική του άσκηση (σε εβδομαδιαία συχνότητα). Οι ομάδες θεωρίας και εποπτείας συντονίζονται από έμπειρους εκπαιδευτές του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση.

Το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε δύο (2) ακαδημαϊκά έτη, σε κάθε ένα από τα οποία πραγματοποιούνται εννέα (9) προγραμματισμένες διήμερες συναντήσεις μηνιαίας συχνότητας (Σάββατο και Κυριακή).

Σάββατο: 4 ώρες θεωρίας (10.00-14.00) + 2 δίωρα παρουσίασης περιπτώσεων-εποπτείας (απόγευμα)

Κυριακή: 2 ώρες συμμετοχή σε Ομάδα βιωματικού χαρακτήρα (10.00-12.00)

Συγκεκριμένα, για την Θεωρία:

1ο έτος:

  • ψυχαναλυτική ορολογία (: μεταβίβαση, αντιμεταβίβαση, μηχανισμοί άμυνας, κλπ)
  • οι κύκλοι της ζωής
  • ατομική-ζεύγος-οικογένεια-ομάδα

2ο έτος:

  • βασικά στοιχεία ψυχοδυναμικής τεχνικής
  • ψυχοδυναμική κατανόηση της ψυχοπαθολογίας

Η προσωπική ανάλυση των εκπαιδευομένων (ατομική/ομαδική), παρότι θεωρείται απαραίτητη για αυτούς, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την παρακολούθηση του Προγράμματος και επαφίεται στους ίδιους αν, πότε και πού θα την ξεκινήσουν.

Σε περίπτωση ένταξης εκπαιδευόμενων του Προγράμματος αυτού σε άλλη, ήδη υπάρχουσα Εκπαίδευση του Οργανισμού (Ομαδικών Αναλυτών ή Θεραπευτών Ζεύγους-Οικογένειας), τους αναγνωρίζεται όλη η ύλη θεωρίας που είναι κοινή και την έχουν παρακολουθήσει.

Σκοπός και στόχοι:

Σκοπός του προγράμματος είναι η θεωρητική κατανόηση και η βιωματική εξοικείωση των εκπαιδευομένων με την ψυχοδυναμική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία καθώς και η κατάδειξη της χρησιμότητάς της στην κλινική πρακτική με άτομα και ομάδες.

Με τη λήξη του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να:

  • γνωρίζουν βασικές ψυχαναλυτικές έννοιες, όπως η μεταβίβαση, η αντιμεταβίβαση και τα όρια,
  • έχουν κατανοήσει την ψυχοδυναμική θεώρηση της προσωπικότητας, όπως αφορά στα εξελικτικά στάδια του ανθρώπου στο ατομικό, ομαδικό και οικογενειακό πλαίσιο,
  • αντιλαμβάνονται την ψυχοπαθολογία και την κλινική πράξη με ψυχοδυναμικό τρόπο,
  • έχουν την δυνατότητα να εφαρμόζουν τις αρχές αυτές στους χώρους άσκησης της ψυχοθεραπευτικής πρακτικής τους,
  • είναι σε άριστη θέση να διαχειρίζονται περιπτώσεις ατόμων, ζευγαριών, οικογενειών ή ομάδων εφαρμόζοντας τις βασικές ψυχαναλυτικές αρχές είτε ιδιωτικά (στον δικό τους ή άλλο χώρο) είτε στο πλαίσιο του Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής, δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, συμβουλευτικούς σταθμούς, εξω- και ενδο-νοσοκομειακές δομές νοσοκομείων, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, συλλόγους και σωματεία, κλπ).
Συντονιστή του Βασικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ψυχοδυναμικής Κλινικής Πρακτικής

Σπύρος Λούτσος, Ψυχολόγος ΜΕd, Ψυχοπαιδαγωγός, Ομαδικός Αναλυτής