Ψυχόδραμα και ομαδική ανάλυση συνεργάζονται για να προσεγγίσουμε, μέσα από τη δράση, το βίωμα και το λόγο, όλα όσα αισθανόμαστε για τον εαυτό, το σώμα και τη ταυτότητα της σεξουαλικότητάς μας. Όλοι μας εκφράζουμε με διαφορετικό τρόπο τα σεξουαλικά μας συναισθήματα και τις σεξουαλικές μας επιθυμίες. Γεννημένοι σε ένα συγκεκριμένο πολιτισμικό πλαίσιο μαθαίνουμε από νωρίς το τι είναι αποδεκτό, τι επιτρέπεται και τι όχι, τι συμπεριφορά αναμένεται να έχουμε και ποιες προσδοκίες προέρχονται από το περιβάλλον μας. Μέσα από την ομάδα θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε συναισθήματα, επιθυμίες και ερωτήματα που εκτείνονται από την σεξουαλικότητα έως την οικειότητα και από την ευχαρίστηση έως την ταυτότητα.

Μια εμπειρία αυτογνωσίας, ομαδικότητας και αλληλοκατανόησης ξεκινάει με συντονιστές την Αγάπη Κουστένη και τον Σάκη Παπάζογλου

Η ομάδα αφορά ανθρώπους όλων των φασμάτων σεξουαλικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτοτήτων φύλου.

Δηλώστε συμμετοχή και γίνετε μέρος αυτού του ταξιδιού, επικοινωνώντας στο 210 6231529 ή στο info@hopeinga.com

Γενική Περιγραφή:

Το ομαδικοαναλυτικό ψυχόδραμα αποτελεί σύζευξη των αρχών της ομαδικής ανάλυσης και της κλασσικής ψυχοδραματικής διαδικασίας.

Το ψυχόδραμα είναι μια μέθοδος δράσης, αυτογνωσίας και θεραπείας κατά την οποία καλούμαστε να δράσουμε και όχι να εξιστορήσουμε μέσω λόγου τα όσα μας συμβαίνουν ή έχουν συμβεί στη ζωή μας και που θέλουμε να τα καταλάβουμε ή και να τ’ αντιμετωπίσουμε. Έτσι, όλα αυτά τα μικρά ή τα μεγάλα έρχονται στη σκηνή του ψυχοδράματος, βιώνονται, αναβιώνονται και, συνειδητοποιώντας δια του βιώματος επί σκηνής, δοκιμάζοντας κάποιες φορές νέους τρόπους και ρόλους και αναβιώνοντάς τα καθαίρονται στη θάλασσα της «περίσσειας πραγματικότητας» (surplus reality), τόσο για το άτομο όσο και για την ομάδα.

Η ομαδική ανάλυση αποτελεί μια ομαδική  ψυχοθεραπευτική μέθοδο που επικεντρώνεται τόσο στις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη, όσο και στην ομάδα ως όλον, με αποτέλεσμα την εξέλιξη και των δυο. Εστιάζει ταυτόχρονα στο εδώ και τώρα και στη σύνδεση των σημερινών ανησυχιών μας με το παρελθόν και στο πως θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε μέσω αυτών. Τα μέλη μιας ομάδας έχουν την ευκαιρία να δουν τ@ν εαυτ@ τους μέσα από τα μάτια των άλλων, αποκτώντας έτσι μια διαφορετική εικόνα. Μέσα στην ομάδα εμφανίζονται προηγούμενα πρότυπα στάσεων, συναισθημάτων και συμπεριφοράς, ενώ οι σκέψεις και η ανάλυση για αυτά τα πρότυπα ανοίγουν το δρόμο για αλλαγές.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η ομάδα σεξουαλικότητας και σχέσεων είναι μία βιωματική ομάδα εβδομαδιαίας συχνότητας, η οποία απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των φασμάτων σεξουαλικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτοτήτων φύλου (ετεροφυλόφιλους, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανς, queer, intersex και άτομα που τους απασχολούν σε προσωπικό επίπεδο ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας φύλου).

Κύκλοι του Προγράμματος

Η έναρξη της ομάδας ψυχοδράματος θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο 2021 και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022.

Ημέρα συνάντησης της Ομάδας

Δευτέρα 20:30-22:00

Συντονιστές Ομάδας Ψυχοδράματος:

Αγάπη Κουστένη, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, ψυχοδραματίστρια, συνεργάτιδα Ινστιτούτου Ψυχοδράματος Αθηνών, μέλος Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και Psychodrama Institute for Europe, εκπαιδευόμενη TEP (Trainer, Educator, Practicioner in Psychodrama), πτυχιούχος κλασσικής φιλολογίας, σκηνοθέτρια.

Παπάζογλου Σάκης, Ψυχοθεραπευτής, Ομαδικός Αναλυτής, Τελειόφοιτος Ψυχολογίας Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Πτυχιούχος Ελληνικού Πολιτισμού – Κατεύθυνση Φιλολογίας.

Κόστος συμμετοχής

60€ μηνιαίως

Ειδική τιμή 50€ για φοιτητές, σπουδαστές, αναλυόμενους, μέλη του Οργανισμού και συμμετέχοντες σε άλλα σεμινάρια της HOPEinGA.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση με την ολοκλήρωση της ομάδας.