side-area-logo

Εκπαίδευση στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία από απόσταση

Γενική Περιγραφή:

Η από απόσταση εκπαίδευση στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία διαμορφώθηκε για την διευκόλυνση των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας που εργάζονται εκτός της Αθήνας. Στοχεύει στην διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους με μία ψυχοδυναμική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, όπως είναι η Ομαδική Ανάλυση, και την αναβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Σε ποιους απευθύνεται:

Σε ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους λειτουργούς της ψυχικής υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, που ενδιαφέρονται για επαγγελματική εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία και την δυναμική των ομάδων και σε ψυχοθεραπευτές που αναζητούν ένα νέο πλαίσιο επέκτασης και εμπλουτισμού  της κλινικής εμπειρίας τους αποσκοπώντας στην ψυχοκοινωνική και επιστημονική αναβάθμισή των δεξιοτήτων τους.

Η Διάρθρωση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Η Εκπαίδευση στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία από απόσταση διαρκεί συνολικά 8 εξάμηνα υποχρεωτικής συμμετοχής.

Πρόκειται για ένα πλέγμα δραστηριοτήτων σε ομαδική βάση που αποσκοπεί στην σφαιρική εκπαίδευση των συμμετεχόντων και στην ανάδειξη και καλλιέργεια των ικανοτήτων τους σε κλινικό και επιστημονικό επίπεδο.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται η μεθοδολογία “block training” σε συνδυασμό με τις πλούσιες δυνατότητες του διαδικτύου. Οι εκπαιδευόμενοι συμμετέχουν συστηματικά σε διαδικτυακά οργανωμένες δραστηριότητες σε εβδομαδιαία βάση. Συμμετέχουν επίσης με φυσική παρουσία σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που θα ορίζονται σε Σαββατοκύριακα και θα συνδυάζονται και με άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Αναλυτικότερα περιλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες:

Ακολουθούν ένα πρόγραμμα πολύπλευρης θεωρητικής κατάρτισης σχετικά με την ψυχοθεραπεία γενικότερα, την ομαδική ανάλυση και άλλα ειδικά θέματα. Στις ομάδες θεωρίας (4 ώρες μηνιαία, διαδικτυακά) οι εκπαιδευόμενοι, αφού έχουν μελετήσει την ενδεδειγμένη βιβλιογραφία, επεξεργάζονται το θέμα της μέσω ομαδικής συζήτησης. Τις ομάδες συντονίζουν ομαδικοί αναλυτές.

Αποσκοπούν στην βιωματική εξάσκηση του εκπαιδευόμενου ως ψυχοθεραπευτή και την ανάπτυξη της ικανότητάς του να “μαθαίνει από την εμπειρία του”.

Στις ομάδες εποπτείας οι εκπαιδευόμενοι επεξεργάζονται “υλικό” από την επαγγελματική τους δραστηριότητα με συντονισμό από έμπειρους εκπαιδευτές ομαδικούς αναλυτές. Έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, την βαθύτερη κατανόηση και τήρηση των κανόνων δεοντολογίας, την διαμόρφωση της “ομαδικο-αναλυτικής στάσης” και την γενικότερη προσωπική εξέλιξη η οποία συνδέεται άμεσα με την επαγγελματική επάρκεια. Για αυτόν κυρίως τον λόγο τα μέλη των ομάδων εποπτείας χρειάζεται να είναι σε προσωπική θεραπεία ομαδικο-αναλυτικού τύπου.

Οι ομάδες εποπτείας προβλέπεται να λειτουργούν 2 ώρες σε εβδομαδιαία βάση διαδικτυακά και, τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως από κοντά.

Αποσκοπούν στην καλύτερη κλινική και βιωματική κατάρτιση του εκπαιδευόμενου σε βάση συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, είτε σε βάση μεμονωμένων επιστημονικών ημερίδων.
Αντικείμενα των σεμιναρίων είναι η δυναμική των ομάδων, οι οικογενειακές σχέσεις και οι σχέσεις των φύλων, η ψυχοσωματική, η ψυχοδυναμική ψυχοπαθολογία, οι ομάδες κοινοτικού τύπου κ.α. Συχνά επίσης οργανώνονται θεωρητικά και βιωματικά εργαστήρια (WORKSHOPS) με συντονιστές διακεκριμένους ομαδικούς αναλυτές, προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο.

Η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων μπορεί να είναι με φυσική παρουσία, όταν αυτό είναι εφικτό, ή διαδικτυακά στις περιπτώσεις που προσφέρονται για τέτοια κάλυψη.

Πρόκειται για συναντήσεις στις οποίες εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές όλων των προγραμμάτων συμμετέχουν με σκοπό την αποτίμηση της εμπειρίας τους από το προηγούμενο εξάμηνο και στον σχεδιασμό του επόμενου. Διοργανώνονται τρεις φορές τον χρόνο και είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Παράλληλα, στις ίδιες ημερομηνίες, συμπίπτουν και κάποιες από τις συναντήσεις ολομέλειας της εκπαιδευτικής κοινότητας οι οποίες είναι βιωματικές σε πλαίσιο μεγάλης ομάδας.

Πραγματοποιείται μετά από την ολοκλήρωση των 8 υποχρεωτικών εξαμήνων εκπαίδευσης με πρωτότυπο θέμα από την επαγγελματική εμπειρία των εκπαιδευόμενων και τις θεωρητικές τους αναζητήσεις.

Προσωπική Ανάλυση

Η παράλληλη προσωπική ανάλυση των εκπαιδευόμενων σε αναλυτική ομάδα κρίνεται αναγκαία και υποχρεωτική. Για όσες και όσους εκπαιδευόμενους δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομάδα αναλυτικού τύπου στην περιοχή τους, διοργανώνεται τέτοια από εκπαιδευτές αναλυτές του οργανισμού κυρίως με διαδικτυακές συνεδρίες, καθώς και κάποιες συνεδρίες με φυσική παρουσία που θα ορίζονται σε συνεννόηση με την ομάδα και τον συντονιστή.