ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ 2014-2015
Θέμα: «Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ»
Εισηγήτρια: Μυκωνιάτη Αναστασία: Αναλύτρια και Οικονομική Επιστήμων, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Υποστήριξης Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Σύμβουλος Ομάδων & Οργανισμών, Μέλος της HOPEinGA και τoυ IAGP – International Association for Group Psychotherapy and Group Processes. Μιλτιάδου 27, Παλλήνη, τηλ. 6974026287 email: anastasiamykoniati@hotmail.com
Περίληψη
Το βίωμα των συναισθημάτων καθιστά ικανούς τους ανθρώπους να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με τους εαυτούς τους, να βρουν τι αυτοί πρωταρχικά νοιώθουν, σε αντίθεση με το τι οι ίδιοι σκέφτονται, σχετικά με αυτά που τους συμβαίνουν, τι τους αρέσει και δεν τους αρέσει, τι θέλουν και δεν θέλουν.
Μερικοί άνθρωποι είναι ικανοί να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, κατάλληλα και άνετα, ενόσω άλλοι παλεύουν να βρουν τα λόγια για το τι νοιώθουν, και να συνδέσουν τα συναισθήματά τους (μερικές φορές ακόμη και εκείνα που νομίζουν σαν θετικά) με συναισθήματα πόνου και οδυνηρών σκέψεων.
Τα συναισθήματα χρωματίζουν τις εμπειρίες με θετικές και αρνητικές έννοιες (συνεκδοχές…) δημιουργώντας προτιμήσεις. Τα ψυχολογικά αποτυπώματα της πρώιμης παιδικής ηλικίας από τους πρώτους φροντιστές μας -ιδιαίτερα τους γονείς- είναι τόσο δυνατά που συχνά προκαλούν σύγχυση στο χρόνο και στον τόπο, κάνοντας μας να αντιδρούμε προς τους άλλους -στο παρών- σαν να ήταν τα συγκεκριμένα άτομα του παρελθόντος. Και αυτά τα αποτυπώματα είναι δυνατό να μείνουν σε εμάς και να μας καθοδηγούν στις αλληλεπιδράσεις μας και τα συναισθήματά μας σε ολόκληρη τη ζωή μας.
Η ανοιχτή έκφραση συναισθήματος έχει ζωτική σημασία για την θεραπευτική διαδικασία μέσα σε μια ομάδα. Αν έλειπε τότε η ομάδα θα εκφραζόταν σαν σε μια αποστειρωμένη και ακαδημαϊκή άσκηση.
Η φύση του δεσμού που συνδέει τα άτομα στην ομάδα και τα ενώνει με τον αρχηγό τους είναι συναισθηματική, όσο μεγαλώνει η ομάδα, τόσο περισσότερο εκφράζεται ο συναισθηματικός δεσμός υπό μορφή συγκινησιακών φαινομένων.
Αυτό είναι μια μικρή αναφορά στο τι θα ακολουθήσει στην ανάλυση του σημερινού θέματος, των συναισθημάτων και πως τα βιώνουμε σε όλες τις φάσεις της ζωή μας και ιδιαίτερα στην Ομαδική Ανάλυση.
Ο κάθε ένας από εμάς έχει βιώσει καταστάσεις στην ζωή του που θυμάται έντονα συναισθήματα που έχει είτε εκφράσει είτε έχει κρατήσει μέσα του με κάποιο φόβο απόρριψης ή αποδοχής.
Ας κάνουμε αυτό το μικρό ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων
Βιβλιογραφία
1. Κλήμης Γ. Ναυρίδης (2005) «Ψυχολογία Των Ομάδων» Κλινική Ψυχοδυναμική Προσέγγιση
2. Diane Waller (2001) «Ομαδική Διαντιδραστική Art Therapy» H χρησιμότητά της στην εκπαίδευση και στη θεραπεία
3. Gerry McNeilly (2006) «Group Analytic Art Therapy» Foreword by Malcolm Pines
4. Irvin D.Yalom (2006) «Θεωρία και Πράξη της Ομαδικής Ψυχοθεραπείας», Αθήνα: Άγρα
5. Allain Blanchet & Allain Trognon (1997) «Ψυχολογία Ομάδων» Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Εφαρμογές των Ομαδικών Μοντέλων, Αθήνα: Σαββάλα.
6. Werner Knauss «Η ΟΜΑΔΑ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ»
7. Anton Obholzer «The Unconscious at Work. Individual and Organizational Stress in the Human Services»
8. B.W.Winnicott (1980) «To Παιδί, το παιχνίδι και η πραγματικότητα», Αθήνα: Καστανιώτη
9. Robert de Board «The Psychoanalysis of Organizations»
10. Alfred Adler «The Problem Child», Αθήνα: Ηλία Μανιατέα
11. Στάμος Παπαστάμου (2008) «Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχολογία» Η παράδοση (β’ Τόμος), Αθήνα: Πεδίο
12. Bertrand Russell (1975) «The Conquest of Happiness» Αθήνα: Επίκουρος
13. Montessori Μ. (1979) «Formazione dell Uomo» Η διαμόρφωση του Ανθρώπου. Αθήνα: Γλάρος
14. Yrvin D. Yalom (2004) «Το Δώρο της Ψυχοθεραπείας», Αθήνα: Άγρα
15. Larry Hirschhorrn «The Workplace Within: Psychodynamics of Organizational Life» www. mitpress.mit.edu