ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ 2012-2013
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 (10:30 – 14:00)
«ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ: ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»
«H Συμβολή της Μεσαίας Ομάδας ως Πλατφόρμα Σύνθεσης και Επικοινωνίας σε Εποχές Οικονομικής Κρίσης και Κοινωνικής Αποδόμησης στην Εκπαιδευτική Κοινότητα. Δόμηση και Αποδόμηση ενός Εκπαιδευτικού Οργανισμού σε Δύσκολες Κοινωνικοπολιτικές Συνθήκες».
Δήμητρα Σκούφη-Κατσιδονιώτη, Φυσικός, Ωκεανογράφος, Σύμβουλος Ομάδων-Οργανισμών, Επ. Προϊσταμένη ΔΕ, Επιμορφώτρια Β’ Επιπέδου, Συντονίστρια της OCEAN NGO.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Τον Νοέμβριο 2007, μετά από υπηρεσιακή αξιολόγηση, η προϊσταμένη του εκπαιδευτικού φορέα αντιμετωπίζει καθημερινά τις συμπληγάδες πέτρες στις οποίες καθημερινά συνθλίβονται οι εργαζόμενοι του φορέα όπως ο απαράδεκτος εργασιακός χώρος χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Αντιπαλότητες και συγκρούσεις αναδεικνύουν ισχυρά εγωκεντρικά πάθη, τα οποία τείνουν να διαλύσουν τον οργανισμό όπου εργαζόταν. Η λειτουργία άτυπων ομάδων στραγγαλίζει τις υπηρεσιακές και προσωπικές σχέσεις μεταξύ των εργαζόμενων αλλά και την λειτουργία του ίδιου του οργανισμού.
Στα τέλη του 2008 αρχές 2009 αναζητά νέο χώρο στέγασης του φορέα, που να πληροί τις συνθήκες υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων και σχεδιάζει την νέα προοπτική τοποθέτησης σε νέο τριώροφο κτίριο ώστε να διαλυθούν οι άτυπες ομάδες.
Το 2009 αρχίζει την εκπαίδευση στην HOPE σαν σύμβουλος ομάδων και οργανισμών και μεταφέρει στην εποπτεία της, τον σχεδιασμό της αλλαγής των υποδομών και της εργασιακής νοοτροπίας στην εκπαιδευτική της μονάδα.
Το 2009-2010 επιτυγχάνει
1. Αλλαγή του εργασιακού χώρου με διαφορετική ταυτότητα,
2. Δόμηση εργασιακών ομάδων στα τρία επίπεδα του κτιρίου με την καθοδήγηση της εποπτείας στην HOPΕ, μέσω αποδιοργάνωσης των άτυπων ομάδων,
3. Δημιουργία, λειτουργία και συντονισμό μικρών ομάδων αυτογνωσίας στους εργαζομένους, ομαδο-αναλυτικής προσέγγισης ανά όροφο,
4. Λειτουργία και δημιουργία μεσαίας ομάδας όλων των υπαλλήλων της υπηρεσίας,
5. Ατομική και προσωπική επαφή με κάθε υπάλληλο για την διαχείριση των κρίσεων.
Στα τέλη του 2010, αρχές του 2011 η έντονη κοινωνικοπολιτική και οικονομική κρίση στην χώρα πιέζει προς την κατεύθυνση για κλείσιμο αυτής της εκπαιδευτικής βαθμίδας και είναι πια ορατή η ραγδαία αυτή προοπτική. Αρχίζει ανεξέλεγκτα η πλήρης αποδιοργάνωση σε κλίμα αγωνίας, ανησυχίας των υπαλλήλων για το μέλλον τους, στον οργανισμού ο οποίος ήδη είχε αλλάξει χαρακτηριστικά στην λειτουργία της δομής του που είχε δομήσει άλλες σχέσεις επικοινωνίας και λειτουργίας. Η κρατική παρέμβαση διαλύει την σύσταση του οργανισμού, μειώνει τον αριθμό του προσωπικού από 28 άτομα σε 7 χωρίς να αλλάξει ο όγκος της προσφερόμενης εργασίας. Ο συναισθηματικός και πρακτικός εξαναγκασμός οδηγεί σε παραίτηση της από την ηγεσία εκείνου του οργανισμού.
Το όραμα και η αγάπη της για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αυτού του τόπου δεν σταμάτησε όμως στην παραίτηση. Η δημιουργία μιας μη κερδοσκοπικής εκπαιδευτικής οργάνωσης, την οποία τώρα συντονίζει και η συνέχιση της συνεργασίας μετά το τέλος της εκπαίδευσής της, ως σύμβουλος ομάδων και οργανισμών, καθώς και η εμπειρία της σαν εκπαιδεύτρια καθηγητών της δίνει ελπίδες για την δημιουργία μια άλλη επαγγελματικής οργανωτικής δομής.
ΥΛΙΚΟ ΜΕΘΟΔΟΣ
Λειτούργησαν 3 μεσαίες ομάδες στον εργασιακό χώρο του εκπαιδευτικού φορέα με δύο συναντήσεις ανά ομάδα ορόφου, με 8-10 άτομα ανά περίπτωση.
Επίσης σχεδιάστηκε για λειτουργία ομάδας 18-28 ατόμων, όλων των υπαλλήλων του φορέα μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων των μικρότερων ομάδων.
Έγιναν από μία συνάντηση των μεσαίων ομάδων ανά όροφο (3ος όροφος) και μία ομάδα ολομέλειας όλων των υπαλλήλων στον ίδιο χώρο. Επετεύχθη έτσι ο σχεδιασμός και η εποπτεία στην λειτουργία των ομάδων μέσα από την ομάδα εποπτείας στην εκπαίδευσή της.
Δόθηκε έμφαση στην οργανωτική λειτουργία των ομάδων αλλά η λειτουργία τους στην εφαρμογή τους διαμόρφωσε μία ομαδο-αναλυτική κατάσταση, δεδομένου ότι εκφράσθηκαν συναισθήματα έντονα, προσεγγίσθηκαν δυναμικά οργής, ντροπής και φόβων που για πολλά έτη φώλιαζαν και κρύβονταν μέσα στις άτυπες ομάδες
Για πρώτη φορά μεταξύ ανθρώπων που εργάζονταν τριάντα χρόνια απελευθερώθηκαν συναισθήματα και άρχισαν να μιλούν και να διαμορφώνουν ένα άλλο επικοινωνιακό κλίμα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η δυσχερής λειτουργία του Εκπαιδευτικού οργανισμού το 2007 ανατράπηκε συνολικά μετά την αλλαγή της υλικοτεχνικής υποδομής και της οργανωτικής προσέγγισης σε ομαδική διάσταση.
Αποφεύχθηκαν και αντιμετωπίστηκαν οι συγκρούσεις μέσα σε ομαδικό πνεύμα και δημιουργήθηκαν δομημένες ομάδες με την κατάργηση των άτυπων ομάδων
Δημιουργήθηκε θετικό και φιλικό κλίμα μεταξύ των εργαζομένων αλλά και των σχολικών μονάδων που εποπτεύονται από τον οργανισμό με προσπάθεια για αποδοχή της διαφορετικότητας, έγινε άνοιγμα και λειτουργία σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και λειτουργία σε κλίμα κατανόησης και αμοιβαίων υποχωρήσεων
Η εξωτερική πίεση για την κατάργηση της εκπαιδευτικής βαθμίδας επέφερε
• κλίμα αγωνίας και ανησυχίας και απογοήτευσης, αναστάτωση και πανικό για την επανεμφάνιση των άτυπων ομάδων στο κλίμα αποσύνθεσης του οργανισμού,
• μεταφορά της αναστάτωσης στις σχολικές μονάδες, με απαξίωση του ανθρώπινου και υλικού δυναμικού.
H διαχείριση και η νέα δυναμική του οργανισμού, με την λειτουργία των μεσαίων ομάδων βοήθησε στην εκτόνωση των εντάσεων που προέκυπταν δίνοντας κίνητρο για καινούργια διάσταση και έρευνα σε άλλο επίπεδο
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Από την πορεία της λειτουργίας των ομάδων στον οργανισμό δημιουργήθηκε μία δυναμική οργάνωσης και σχεδιασμού, μιας μόνιμης υποστηρικτικής δομής για εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης σε ομαδοαναλυτική προσέγγιση μεσαίων ομάδων. Επίσης ένα άνοιγμα πολύ μεγάλο πραγματοποιήθηκε επίσης στα σχολεία, τους συλλόγους καθηγητών και τα κοινωνικά φόρουμ όπου προσφέρεται αφιλοκερδώς και σε τακτική βάση η στήριξη και η ανθρωπιστική βοήθεια
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Ρ.de Maré, P. (1999) The Millenium and the Median Group. (Abstract distributed by the author).
2. Ρ.de Maré, P., Pipper, R. & Thompson, S. (1991) Koinonia: From Hate through Dialogue to Culture: In the Large Group. London: Karnac Books.
3. Foulkes, S.H. (1975) Group Analytic Psychotherapy. Methods and Principles. Marsfield Library. London.
4. Foulkes, S.H. & Antony E.J. (1957) Group Psychotherapy. The Psychoanalytic Approach. Marsfield Library. London.