ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ – ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Θέμα: «Αγάπη και Μίσος στο Ζευγάρι».
Εισηγήτρια: Μαργαρίτα Κρητικού, Ψυχίατρος – Ομαδική Αναλύτρια, Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση (HOPE in GA) και Διευθύντρια της Παιδείας, Ιδρύτρια του Τranscultural Section της IAGP, Full Member of GAS (London), και Ιδρυτικό Μέλος της Ιnternational Organization of Analytic Psychotherapy-IOGAP (Melbourne 2010). Ταϋγέτου 14, Κηφισιά 14562 / e-mail: margaritakritikou@yahoo.gr / 210 8081114, 6932768677
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Οι σχέσεις των ζευγαριών είναι σχέσεις ενήλικης συνειδητής και ασυνείδητης επιλογής, όπως οι φιλίες. Είναι σχέσεις διαφορετικές από τις οικογενειακές που είναι δεδομένες. Επίσης θεωρητικά είναι ισότιμες σε αντίθεση με τις κάθετες σχέσεις γονέως-παιδιού.
Το ζευγάρι είναι η πλέον δυνατή και ιδιαίτερη σχέση καθώς οι δύο σύντροφοι έχουν κοινή πορεία στη ζωή και μοιράζονται συναισθήματα εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας, αγάπης ή μίσους, ανύψωσης και δύναμης ή αποδυνάμωσης, πίστης ή προδοσίας έως εκδίκησης και καταστροφής (σε ακραίες-παθολογικές καταστάσεις). Στη σχέση του ζευγαριού υπάρχει σωματοψυχική ένωση – μέσα από την σεξουαλική ζωή τους – που δεν υπάρχει σε καμία άλλη σχέση.
Η σωματοψυχική ένωση μας παραπέμπει μόνο στην πρώτη σχέση με την μητέρα τροφό που είναι διαφορετική διότι είναι σχέση ανάγκης – επιβίωσης του βρέφους και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι στα ζευγάρια. Το κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητα και την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των συντρόφων.
Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να ζήσουν την μαγική κατάσταση της απόλυτης άνευ ορίων και όρων ένωσης, χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τα προσωπικά τους όρια, την ενήλικη και ελεύθερη πλευρά του εαυτού τους, χωρίς να γίνουν αποπνικτικά κτητικοί ή εκδικητικοί. Να ζήσουν την μαγεία και το πάθος του έρωτα για να γίνουν καλύτεροι, πιο δυνατοί, πιο ουσιαστικοί, να εξελιχθούν και οι δύο σε ότι ο καθένας επιθυμεί και επιδιώκει. Να διατηρηθεί η μακροβιότητα και η ανανέωση της σχέσης του παράλληλα με την εξέλιξη ενός εκάστου ξεχωριστά.
Η διαδρομή – το ταξίδι είναι πολύπλευρο, όπως και η ζωή. Επιθυμίες, όνειρα και χαρά που εναλλάσσονται με φόβους, δυσπιστίες, λάθη και λύπες. Κοινά βιώματα που αν εκφραστούν και επεξεργαστούν γίνονται Αγάπη και Συντροφικότητα. Δυνατή ή όπως τα’ αναφέρει ο Σαίξπηρ για την Αγάπη: Καράβι ακλόνητο στις τρικυμίες.
Περιγράφονται παρατηρήσεις από μακροχρόνιες σχέσεις ζευγαριών, που ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι συμμετέχουν σε αναλυτικές ομάδες. Η παρέμβαση της αναλυτικής ομάδας ως ασπίδας στο κακόηθες καθρέπτισμα μεταξύ των συντρόφων, που προκαλεί μίσος και φθόνο, είναι πολύ σημαντική ουσιώδης και καταλυτική.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Bettelheim, B. (1982) Freud and Man’s Soul, England: Penguin Books.
2. Foulkes, S.H. & Foulkes El. (1989) Selected Papers: Psychoanalysis and Group Analysis, London: Karnac Books.
3. Michell, A.S. & Black, J.M. (1995) Freud and Beyond, New York: Basic Books.
4. Nitsun, M. (2006) The Group as an Object of Desire. Exploring Sexuality in Group Therapy. London and New York: Routledge.
5. Skynner, A.C.R. & Cleese, J. (1983) Families and How to Survive Them, London: Methuen.
6. Suttie, D.I. (1999) The Origins of Love and Hate, New York: Routledge,
7. Κρητικού, Μ. (2008) ‘Acting-Out in Group Analytic Groups’, παρουσίαση στον 3rd IAGP-SEPTG Regional Mediterranean Conference in Barcelona, “A Bridge Called Meditterranean”.
8. Κρητικού, Μ. (2011) ‘How the Group Analyst Sustains the Group’, παρουσίαση στον INTERNATIONAL ORGANIZATION OF GROUP ANALYTIC PSYCHOTHERAPY – IOGAP, στη Μελβούρνη στα πλαίσια της εκπαίδευσης Ομαδικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου.