ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Θέμα: «Στα ίχνη των οικονομικών κρίσεων της νεοελληνικής πολιτείας. Απόπειρα κατανόησης».
Εισηγητής: Στέφανος Καντούνης, Πολιτικός Επιστήμων, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ομάδων και Οργανισμών, Life Coach, Τηλ. 6944688453 Ε-mail: stefanos.kantounis@gmail.com
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η ναυμαχία του Ναβαρίνου τον Οκτώβρη του 1827 μεταξύ του συμμαχικού στόλου και του τουρκοαιγυ-πτιακού σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της Ελληνικής επανάστασης που μετά την άφιξη του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο παρέπαιε αλλά και την πρώτη διάσωση της Ελλάδος σε πολιτικό επίπεδο. Από τότε το σύγχρονο νεοελληνικό κράτος αριθμεί 185 χρόνια ζωής. Ακολουθώντας ιστορικά την εποχή από τον πρώ-το Κυβερνήτη τον Καποδίστρια μέχρι τους σημερινούς διαχειριστές της παρούσας οικονομικής κρίσης, που θα μπορούσε να αποκληθεί και σαν πέμπτη κατά σειρά χρεοκοπία, και από τους πρώτους πολίτες αυτής της τότε πρωτοεμφανιζόμενης κρατικής οντότητας μέχρι τους σημερινούς, μπορεί να εντοπίσει κανείς τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας, ανακαλύπτοντας παράλληλα ομοιότητες συμπεριφορών τόσο του πολιτικού κόσμου μα και των πολιτών.
Η ιστορία της Ελλάδος έχει χαρακτηρισθεί σαν ιστορία δανείων όπως έχει αναφέρει ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης. Ξεκίνησε με τα δάνεια των ετών 1823 – 1824 για την ενίσχυση του απε-λευθερωτικού Αγώνα που κατέληξαν και στο πρώτο κούρεμα του 1880, για να συνεχιστούν μέχρι σήμερα καλύπτοντας τα δημοσιονομικά ελλείμματα ενός σπάταλου, αναποτελεσματικού και κομματοκρατούμενου δημόσιου τομέα μεταφέροντας τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές. Ιδιαίτερα στα 35 χρόνια της μετα-πολίτευσης το κράτος δαπανά 5 – 10% περισσότερα από ότι παράγει.
Από την διαχείριση των πρώτων δανείων των λεγόμενων της ανεξαρτησίας που ουσιαστικά δημιούργη-σαν εξάρτηση και εμφύλιο πόλεμο για την διανομή τους, μέχρι την χρεοκοπία του Όθωνα, το «δυστυχώς επτωχεύσαμε» του Χαρίλαου Τρικούπη, την κρίση του 1932, που σφράγισε το τέλος του Ελευθέριου Βενι-ζέλου και την σημερινή, τα χαρακτηριστικά κυβερνητικής ανεπάρκειας συναντούν τα ιδιαίτερα ανθρωπο-λογικά χαρακτηριστικά των πολιτών και αντίστροφα παράγοντας αδιέξοδα στον γρήγορο στροβιλισμό αυ-τού του χορού στον χρόνο που τελικά αναδεικνύει ένα μόνο πρόσωπο το πρόσωπο του Έλληνα.
Είμαστε λαός μεσογειακός με κυριαρχούσα την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μα παράλληλα και ανατολί-τες. Οι βόρειοι λαοί έχουν κάνει άλλες επιλογές. Ο προτεσταντισμός τους αποδέχεται ένα διαμορφωμένο Εγώ σαν οντότητα όταν εμείς έπρεπε να είμαστε μονίμως ταπεινοί να έχουμε απώλεια εαυτού γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πλησιάσουμε τον Θεό. Δεν έχουμε ζήσει Αναγέννηση. Γιατί όπως υποστηρίζει και ο Στέ-λιος Ράμφος η Αναγέννηση μετά τον Μεσαίωνα ήρθε να ξαναβάλει στο παιγνίδι τον άνθρωπο και άνθρω-πος σημαίνει σκέψη, ατομικότητα, ευθύνη. Είμαστε λαός συναισθήματος με απουσία ατομικής ευθύνης για τα κοινά. Το καθαρό το σπίτι μας και τα σκουπίδια στο δρόμο αποδεικνύεται από την άρνηση λειτουρ-γίας ΧΥΤΑ στην περιοχή μας, μονάδων του ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση και τώρα τελευταία κέντρων φιλοξενί-ας μεταναστών. Όχι σε μένα στον άλλο. Και η δημοσιονομική κρίση δεν είναι τίποτε άλλο από την σύ-γκρουση του Έλληνα με το κράτος. Ναι κράτος γιατί δεν γίνεται αλλιώς όμως στα μέτρα μας για την εξυ-πηρέτηση του εγώ, της οικογένειας, της παρέας.
Αυτή η κρίση που έχει προκαλέσει τόσα δεινά, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν καταλύτης στην μετάλ-λαξή μας από μοναχικές οντότητες σε ενεργούς πολίτες. Που θα αποκαταστήσει ένα τρόπο σκέψης που αναλώθηκε στη συσσώρευση πλούτου γιατί μόνο έτσι ξέρουμε να προβάλουμε τον εαυτό μας και που θα απαντήσει επιτέλους στο ερώτημα ποιοι είμαστε και τι θέλουμε.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ανδρεάδης, Α. (1986) Ιστορία των εθνικών δανείων. Αναστατικές Εκδόσεις.
Βέμπερ, Μ. (1905) Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού. Gutenberg 1997
Λυγερός, Σ. (2011) Από την κλεπτοκρατία στην χρεοκοπία. Πατάκη
Παπαρρηγόπουλος, Κ. (1932) Ιστορία του ελληνικού έθνους: από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1930. Ελευθερουδάκης
Παπαστάμου, Σ., Χρυσοχόου, Ξ. & Προδρομίτης, Γ. Έρευνα Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Εφ. Το Βήμα 11.3.2012. Α26
Ράμφος, Σ. (2011) Η λογική της παράνοιας. Αρμός
Ραφαηλίδης, Β. (1993) Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους 1830-1974. Εικοστός πρώτος
Ρωμαίος, Γ. (2011) Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών. Πατάκη
Τσίμας, Π. (2011) Το ημερολόγιο της κρίσης. Μεταίχμιο
Φίνλεϊ, Τ. (1861) Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Βουλή των Ελλήνων.
Χριστοδουλάκης, Ν. (2011) Σώζεται ο Τιτανικός. Πόλις