ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ & ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Θέμα: «Εισαγωγή τεχνικών Δημιουργικής Γραφής σε Ομαδικοαναλυτικού τύπου Ομάδες Αυτογνωσίας».
Εισήγηση: Αγγελική Πασσιά: Ομαδική Αναλύτρια, Σύμβουλος Οργανισμών, DEA Σύγχρονης Λογοτεχνίας (Σορβόννη, Paris IV), Μέλος της HOPE in GA και απόφοιτος της Παιδείας Ομαδικών Αναλυτών και Συμβούλων Ομάδων & Οργανισμών του Οργανισμού, μέλος της IAGP και της BAAT, moderator της ηλεκτρονικής λίστας επικοινωνίας του Family Therapy Section της IAGP. Χείρωνος 9, Παγκράτι (Ευαγγελισμός), τηλ: 6979 661646, passia@yahoo.com
Περίληψη
Είναι πλέον αποδεκτό ότι η αποκάλυψη στρεσογόνων γεγονότων συνδέεται με τη βελτίωση της σωματικής και ψυχολογικής μας ευεξίας (βλ. Pennebaker, 1989, 1993; Smyth, 1996). Τα τελευταία χρόνια, η συναισθηματική αποκάλυψη μέσα από τη γραφή, έχει γίνει μια όλο και πιο συχνή παρέμβαση για την βελτίωση της υγείας.
Η εφαρμογή τεχνικών δημιουργικής γραφής σε ομαδικά πλαίσια είναι ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο και πολλές μελέτες έχουν γίνει οι οποίες αποκαλύπτουν τα πλεονεκτήματα της γραφής ως θεραπευτικής μεθόδου. Εργαστήρια Δ.Γ. λειτουργούν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εδώ και πολλές δεκαετίες, ως μέσο αυτοέκφρασης και αυτογνωσίας. Ήδη από τη προηγούμενη δεκαετία παρατηρείται ένα όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την δημιουργική γραφή ως μέσο αυτογνωσίας, διαχείρισης συναισθηματικών και ψυχολογικών δυσκολιών, κυρίως σε κλινικό επίπεδο. Εφαρμόζεται σε νοσοκομεία, φυλακές και κέντρα ημέρας.
Τα τελευταία χρόνια η δ.γ. ως ομάδα Αντικειμένου, ο συνδυασμός δηλαδή της Δημιουργικής Γραφή με την Ομαδική Ανάλυση, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον Οργανισμό καθώς και σε ιδιωτικό γραφείο.
Από το Νοέμβριο του 2006 μέχρι και τον Ιούνιο του 08 πραγματοποιήθηκαν τρεις ομάδες αυτογνωσίας ομαδικοαναλυτικόυ τύπου με αντικείμενο τη γραφή.
Οι αφηγηματολογικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η γλώσσα καθορίζεται από τα συμφραζόμενα και από το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο διάλογος διαδραματίζεται. Η γλώσσα είναι κατ’ επέκταση «συν-κειμενική» (contextual) και ως εκ τούτου οι φράσεις ακόμα και οι έννοιες πρέπει να εξετάζονται μέσα από αυτή την συνκειμενικότητα και τη σχέση μεταξύ συνομιλητών.
Η φράση ή το κείμενο είναι ένα σύνολο που αποτελείται από πολύ περισσότερα από το άθροισμα των λέξεων που τα αποτελούν. Αντιστοίχως, όπως είναι γνωστό, μια ομάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των μελών της: είναι ένα πολύ προσωπικό πεδίο όπου κάποιοι άνθρωποι συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο και σε πολλά επίπεδα. Οι έννοιες λοιπόν της μάτριξ και του context είναι πολύ κοντά.
Στις Ομάδες με αντικείμενο τη γραφή, τα ερεθίσματα και η διαδικασία της γραφής διευκόλυναν την εγκαθίδρυση του διαλόγου και της επικοινωνίας, δίνοντας νόημα σε ασαφείς και χωρίς σχήμα σκέψεις, μετατρέποντας έναν εσωτερικό μονόλογο σκέψεων σε επικοινωνία και ένα άνοιγμα προς το Διάλογο και το Κοινωνικό.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Bolton, G. & Field, V.(ed) (2006), Writing Works, JKP: London.
Bolton, G., Hoewlet, S., Lago, C. & Wright, J. (ed.) (2004): Writing Cures. An introductory handbook of writing in councelling and Therapy. Routledge: London and New York.
De Mare, P. et al (1991): Koinonia, From Hate, through Dialogue, to Culture in the Large Group. Karnac: London and New York.
Duchesne, A. & Legay, T., (1985) Petite fabrique de Litterature, Magnard: Paris.
Foulkes, S.H. & Anthony, E.J. (1957, repr. 2003): Group Psychotherapy. The Psychoanalytic Approach. Karnac: London and Νew York.
Foulkes, S.H. (1984): Introduction to Group Analytic Psychotherapy. Maresfield Reprints: London.
Hunt, C. & Sampson, F. (ed) (2005): The self on the page. Theory and practice of creative writing in personal development. Jessica Kingsley Publishers: London.
Lacan, J. 1968. The Language of the Self: The Function of Language in Psychoanalysis. Baltimore: Johns Hopkins Press
Lepore, S. & Smyth, J. (ed) (2002) The Writing Cure. American Psychological Association: Washington.
Machioli, C., ed. (2007) Expressive Therapies, The Guilford Press: London.
Passia, A. & Mandilaras, Ph. (2001): Creative Writing Workshop for Children, Patakis: Athens
Passia, A., Mandilaras, Ph. & Vidou, M.X. (1998): The Elf in the quest of the lost word, Creative Writing Interactive cd-rom for children, Patakis-Conceptum: Athens
Passia, A., Mandilaras, Ph. & Vidou, M.X. (1996) Creative Writing Workshop: Exercises and stimuli (unpublished).
Pennebaker, J. W., Kiecolt-Glaser, J. K. & Glaser, R. (1988). Disclosure of traumas and immune function: Health implications for psychotherapy. Journal of Consulting and Clinical Psychology, Vol. 56, pp. 239-245.
Pennebaker, J.W. (1997). Opening Up: The Healing Power of Expressing Emotion. New York: Guilford Press.
Philips, D., Linington, L. & Penman, D. (1999) Writing Well. Creative Writing and Mental Health. JKP: London and Philadelphia