ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Η ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ HOPE in GA:
ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Εισηγήτρια: Αγγελική Πασσιά, Ομαδική ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Οργανισμών, Απόφοιτος της Παιδείας Ομαδικών Αναλυτών και της Παιδείας Συμβούλων Οργανισμών της HOPE in GA, DEA Σύγχρονης και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Σορβόννη, Παρίσι IV), Mέλος της International Association of Group Psychotherapy and Group Processes (IAGP) και της British Association of Art Therapists (BAAT).
Περίληψη
Η θεραπευτική δύναμη της γραφής αναφέρεται ήδη από τον Αριστοτέλη μέσα από την έννοια της Κάθαρσης ενώ σε μια επιστολή του το 1917 στο Groddeck o Φρόιντ έγραψε: το ασυνείδητο είναι το μέσο ανάμεσα στο σωματικό και το νοητικό, κι ίσως να αποτελεί το «τον κρίκο που λείπει» και που τόσο πολύ θα θέλαμε να έχουμε.
Από την Κάθαρση μέχρι την συνένωση του σωματικού με το νοητικό, η διαδικασία της γραφής μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο ένα «εργαλείο» αυτογνωσίας, συναισθηματικής ανακούφισης και επεξεργασίας, αλλά και ο συνδετικός κρίκος που ενώνει το σωματικό με το νοητικό, διευκολύνοντας, εναρμονίζοντας και ενίοτε ‘συμφιλιώνοντας’ αυτές τις δυο λειτουργίες.
Βιβλιογραφία
1. Barthes, R. (1985) L’aventure sémiologique, Editions du Seuil : Paris
2. Bolton, G. & Field V.(ed) (2006) Writing Works, JKP: London.
3. Duchesne A. & Legay T., (1985) Petite fabrique de Littérature, Magnard: Paris.
4. Kaplan-Solms, K. & Solms, M. (2000) Clinical studies in Neuro-Psychoanalysis, International Universities Press, Inc.
5. Kristeva, J. (1969) Σημειωτική, Recherches sur une sémanalyse, Editions du Seuil: Paris
6. Machioli, C., ed. (2007) Expressive Therapies, The Guilford Press: London.
7. McDougall, J. (1989) Theaters of the body, A psychoanalytic approach to psychosomatic illness, Norton & Company: New York, London.
8. Solso, R. (1997) Cognition and the visual Arts,: MIT Press: Cambridge, Massachusetts.
9. Todorov, T. (1977) Théories du Symbole, Editions du Seuil : Paris
10. Turetta, A. (1998) Guide de la médecine Traditionnelle Chinoise, Edition de Vecchi: Paris
11. Πασσιά, Α. & Μανδηλαράς Φ. (2001): Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής για παιδιά, το παράδειγμα του cd-rom «Δημιουργική Γραφή για παιδιά Δημοτικού’ Πατάκης: Αθήνα
12. Πασσιά, Α., Μανδηλαράς, Φ. & Βίδου, Μ.Χ. (1998) Το Ξωτικό και η αναζήτηση της Χαμένης Λέξης, Διαδραστικό c-d rom για παιδιά, Πατάκης, Conceptum: Αθήνα
13. Πασσιά Α., Μανδηλαράς Φ. & Βίδου Μ.Χ., (1996) Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής, Ασκήσεις και ερεθίσματα (αδημοσίευτο): Αθήνα.