ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ – ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Θέμα: «Ομαδική Ανάλυση: Ιστορία – Θεωρία – Εφαρμογές».
Εισηγητής: Νίκος Σταθόπουλος, Παιδοψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής, Οικογενειακός Θεραπευτής, Ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού, Συντονιστής της Παιδείας Οικογενειακών Θεραπευτών, Πρόεδρος του Family Therapy Section της IAGP και πλήρες μέλος της GAS (London). Αμαλίας 2, Κηφισιά 14561, Τηλ.: 210 6430339, 6944222426. E-mail:nikstathopoulos@ymail.com
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Ομαδική Ανάλυση έχει συνδεθεί άρρηκτα με το όνομα και το έργο του S.H. Foulkes, ο οποίος θεωρείται ιδρυτής και πνευματικός της πατέρας.
Η ιστορία της αρχίζει ουσιαστικά στη Γερμανία των τελών του 19ου αιώνα και συνεχίζεται έως σήμερα, με την επέκτασή της σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την καθημερινή άσκησή της αλλά και τη δημιουργία οργανισμών που εκπαιδεύουν τους μελλοντικούς Ομαδικούς Αναλυτές.
Οι ρίζες της θεωρητικής της βάσης βρίσκονται κατ’αρχάς στην Ψυχανάλυση, τόσο στην κλασική της μορφή του S. Freud, όσο και αυτής των συνεχιστών του (ιδίως αυτών της Σχολής των Αντικειμενοτρόπων Σχέσεων – Object Relations Theory – δηλ. M.Klein, W.Bion, κλπ).
Εκτός όμως αυτών, η Ομαδική Ανάλυση διεκδικεί συνάφεια και με τη Θεωρία των Γενικών Συστημάτων (General Systems Theory), τη Θεωρία Gestalt, τη Θεωρία των Πεδίων του Kurt Goldstein, καθώς και άλλες επιστήμες όπως η Κοινωνιολογία, η Βιολογία, κα.
Οι εφαρμογές της επεκτείνονται και πέραν της κλασικής ψυχοθεραπείας, σε χώρους άλλους όπως η εκπαίδευση, οι Θεραπευτικές Κοινότητες, οι οργανισμοί, κλπ.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Foulkes, S.H. (1949) Introduction to Group-Analytic Psychotherapy, London: William Heinemann.
2. Foulkes, S. (1964) Therapeutic Group Analysis, London: Allen & Unwin.
3. Foulkes, S. & Anthony, E. (1965) Group Psychotherapy: The Psychoanalytic Approach, London: repr. Karnac 1984.
4. Foulkes, S.H. (1975) Group-Analytic Psychotherapy: Method and Principles, London: Karnac.
5. Foulkes, S.H. & Foulkes El. (1989) Selected Papers: Psychoanalysis and Group Analysis, London: Karnac Books