ΟΜΑΔΙΚΟΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Σπύρος Λούτσος, Ψυχολόγος MEd, Ψυχοπαιδαγωγός, Ομαδικός Αναλυτής, Εκπαιδευτής. Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση (HOPE in GA), Εκπρόσωπος του στο E.G.A.T.I.N. από το 2009 και Μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής. Μέλος στην I.A.G.P., και στην British Psychological Society.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επηρέασε και την εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία. Επέφερε αναταράξεις όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και στις αξίες, στις σχέσεις, στην ψυχολογική διάθεση των ατόμων και στην οργάνωση των φορέων εκπαίδευσης. Επηρεάστηκαν σαφώς από το κοινωνικοπολιτικό κλίμα που επικράτησε στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια υπό το βάρος των οικονομικών μέτρων και των επιπτώσεων που έχουν στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Η HOPE in GA αντιμετώπισε και αυτή την κρίση και κλήθηκε να σταθεί αντιμετωπίζοντας την πρόκληση, όχι μόνο της επιβίωσης αλλά και της ποιοτικής συνέχειας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα μέλη της και στην φροντίδα των επαγγελματιών που την αποτελούν.
Η εισήγηση ξεκινά με μια αναδρομή των γεγονότων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια με το ξέσπασμα της κρίσης και περιγράφει το πώς πέρασε στους κόλπους της HOPE in GA. Μέσα από την αξιοποίηση ερευνών πολλών συναδέρφων του Οργανισμού, συνεντεύξεις μελών του και καταγραφή παρατηρήσεων από τα γεγονότα εκπονήθηκε μια εργασία που προτείνει λύση στην οικονομική κρίση. Ουσιαστικά χρησιμοποιείται ο ίδιος ο Οργανισμός ως μελέτη περίπτωσης.
Η κρίση γέννησε έναν χώρο διαλόγου και επικοινωνίας με τη μορφή μεγάλης ομάδας που ονομάστηκε Ολομέλεια Εκπαιδευτικής Κοινότητας. Κυοφορήθηκε μέσα από τη σύγκρουση, την εθελοντική δράση και την καλή προαίρεση των μελών. Βασίζεται στις αρχές της Ομαδικής Ανάλυσης και περισσότερο στην εφαρμογή της θεωρίας σχετικά με τις μεγάλες Ομάδες και στους Οργανισμούς. Εξακολουθεί να λειτουργεί για 6η χρονιά πλέον ξεπερνώντας τον αρχικό σκοπό που ήταν η επιβίωση στην οικονομική κρίση. Μετατράπηκε σε ένα χώρο που εκφράζει υγεία, λειτουργεί επανορθωτικά για τους συμμετέχοντες και γίνεται βάση για την ανάπτυξη του Οργανισμού.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
De Mare, (1991) Koinonia, from Hate through Dialogue to Culture in the Large Group, London: Karnac.
Foulkes, S.H. (1948) Introduction to Group Analytic Psychotherapy, London: Heinemann.
Foulkes, S.H. (1964) Therapeutic Group Analysis, London: Karnac.
Foulkes, S.H. (1975) Group-analytic psychotherapy. Method and principles, London: Karnac.
Hellenic Statistical Authority (2012) Quarterly National Accounts. Available at: http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE-themes?p_param=A0101&r_param=SJO02&y_param=2013_09&mytabs=0 (Accessed: 05 November 2013).
Hellenic Statistical Authority (2015) Quarterly National Accounts. Available at: http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/PAGE-themes?p_param=A0101&r_param=SJO02&y_param=2013_09&mytabs=0 (Accessed: March 2015).
Hopper, E. (2003) Traumatic experiences in the Unconscious life of groups, London: Jessica Kingsley Publishers.
Hopper, E. (2000) From objects and subjects to citizens: Group Analysis and the study of maturity, Group Analysis, 33, 1: 30-34.
Kantounis, S. (2014) The impact of the current socio-economic crisis in Greece upon the appearance of burnout among group analytical therapists, Unpublished MSc thesis, University of Derby.
Kavvadia, I. (2014) «Οι εμπειρίες νέων ομαδικών αναλυτών αναφορικά με τη σύσταση ψυχοθεραπευτικών ομάδων αναλυτικού τύπου και ομάδων αυτογνωσίας. Μια ερμηνευτική φαινομενολογική ανάλυση». ‘Experiences among fresh group analysts regarding the form of psychotherapeutic groups and experiential groups. An IPA approach, Unpublished MSc thesis, Metropolitan College University.
Kritikou, M. (2014) Acting out in Group Analytic Groups, 1st IAGP International Congress on Research and Group Psychotherapy and Process on Chronic stress.
Mojovic M. (2007) The Impact of the Post-Totalitarian Social Context on the Group Matrix, Group Analysis, Vol 40(3):394–403.
Thompson, S. (1999) The Group Context, London: Jessica Kingsley.
Triest, J. (2003) The Large Group and the Organization, στο Schneider, S & Weinberg, H. (eds.), The Large group Re-visited, London: Jessica Kingsley.