Η ΛΕΙΤΟYΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΕ ΕΡΓAΣΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΙΚΟΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ TOOL ΚΑΙ EDUCATHE+ ΣΤΗΝ
O.C.E.A.N. NGO
Δήμητρα Κατσιδονιώτη – Σκούφη, MSC, τ. Διευθύντρια 2ου Λυκείου Χαϊδαρίου, επίτιμη Προϊσταμένη 1ου, 2ου και 4ου Γραφείου Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας, Επιμορφώτρια Β΄ Επιπέδου, Σύμβουλος Ομάδων και Οργανισμών
To TOOL ήταν μια εταιρική Ευρωπαϊκή σύμπραξη τεσσάρων χωρών αφιερωμένη στην ανάπτυξη και προώθηση της εκπαίδευσης μέσω του θεάτρου και της οργανικής μάθησης.
Εργαστήκαμε σε θέματα που αφορούν Ευρωπαϊκές βασικές ικανότητες. Οι ευρωπαϊκές βασικές ικανότητες συνίστανται στις λεγόμενες «μαλακές δεξιότητες», οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα για την ενίσχυση των επιπέδων απασχολησιμότητας, αλλά και για την ανάπτυξη διαπροσωπικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων.
Το EDUCATHE+ μια εταιρική ευρωπαϊκή σύμπραξη 7 εταίρων για άτομα με αναπηρία ώστε να αυξηθεί η αυτοεκτίμησή τους και η αυτοπεποίθησή τους μέσω των τεχνικών του θεάτρου ώστε να ενταχθούν στον εργασιακό χώρο.
Η οργάνωση O.C.E.A.N NGO ανέλαβε να υλοποιήσει τα προγράμματα από μεριάς της Ελλάδας.
Η ελληνική ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ) αποτελείτο από 25 μέλη. Πρόγραμμα Συνεργασίας Grundtvig τον Οκτώβριο του 2013 υπό την ευθύνη της να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευόμενους, να διερευνήσει τις δυνατότητες του θεάτρου στην εκπαίδευση και να προωθήσει βασικές ικανότητες στην ΕΕ.
Ο κύριος σκοπός της ομάδας TOOL ήταν:
Η χρήση ενός εργαλείου μάθησης και εκπαίδευσης και διαχείρισης συναισθημάτων και ανθρώπινων πόρων και ειδικών δεξιοτήτων.
Να παράξει μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία που αφορά την εργασία ως ομάδα και την προώθηση της ατομικής ανάπτυξης.
Αποτελείτο από επαγγελματίες ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους-θεραπευτές και η επιλογή τους έγινε με κριτήριο να εξυπηρετήσουν τον κύριο σκοπό (εθελοντική συμμετοχή).
Η Ελληνική ομάδα Εducathe+ αποτελούμενη επίσης από 25 άτομα με αναπηρία και χωρίς αναπηρία, από επαγγελματίες ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους-θεραπευτές και η επιλογή τους έγινε με κριτήριο να εξυπηρετήσουν τον κύριο σκοπό (εθελοντική συμμετοχή).
Η παρουσίαση της Ελληνικής ομάδας εργασίας ως μελέτης περίπτωσης, σύμφωνα με το θεωρητικό μοντέλο της ανάπτυξης ομάδων του Tuckman. Το μοντέλο περιγράφει τη
δυναμική που αναπτύσσεται σε μια ομάδα μέσα από πέντε στάδια. Σαν εισηγήτρια – συντονίστρια της ομάδας εφάρμοσα το μοντέλο στην λειτουργία και συντονισμό της ομάδα TOOL αλλά και στο πρόγραμμα που ακολούθησε το EDUCATHE+ .
- Το πρώτο είναι της διαμόρφωσης. Τα μέλη προσανατολίζονται το ένα προς το άλλο.
- Το δεύτερο το ονόμασε της καταιγίδας. Τα μέλη συγκρούονται για τη θέση που έχουν μέσα στην ομάδα, αλλά και σχετικά με τους στόχους που τίθενται.
- Το τρίτο στάδιο είναι της δημιουργίας νόρμας. Οι συγκρούσεις καταλαγιάζουν και
καθώς η ομάδα γίνεται πιο δομημένη, αναδύονται κανονικότητες.
- Το επόμενο στάδιο είναι της επίτευξης. Η ομάδα προχωρά πέρα από τις διαφωνίες και τα ζητήματα διαδικασιών οργάνωσης και επικεντρώνεται στην εργασία που έχει να επιτελέσει.
- Το πέμπτο και τελευταίο στάδιο είναι της διακοπής, οπότε η ομάδα παύει τη λειτουργία της και διαλύεται.
Αποτέλεσμα
- Μια μεγάλη ομάδα εργασίας με διαφορετικές επαγγελματικές ταυτότητες και προσωπικά χαρακτηριστικά υπό τον κατάλληλο, μεθοδικό συντονισμό και
- τη διαδοχική εφαρμογή του μοντέλου του Tuchman και την ομαδικοαναλυτική προσέγγιση μπορεί να διαχειριστεί τις ιδιαιτερότητές της, τις συγκρούσεις και να τις μεταμορφώσει και να παράγει εκπαιδευτικό έργο.
- Μπορεί επίσης να απολαύσει τις διαδικασίες μετασχηματισμού και να μετατραπεί
σε λειτουργικό μοντέλο καθώς και να χρησιμοποιήσει το θέατρο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά και ως θεραπευτικό εργαλείο στον εκπαιδευτικό τομέα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Garland, (2010) The Groups Book, Psychoanalytic Group Therapy: Principles and Practice. London: Karnack.
- Forsyth, (2010) Group Dynamics (5th). Belmont: Wadsworth.
- Thompson, (1999) The Group Context. London: Jessica Kingsley.
- Tindale, S, Meisenhelder, H, Dykena-Engblade, A and Hogg, M (2001) Shared Cognition in Small Groups. Στο Hogg, M. & Tindale, S. (eds) Group Processes. (1- 30). Oxford: Blackwell.
- Γεώργας Δ. (1990) Κοινωνική Ψυχολογία τομ.Β. Αθήνα: Ελληνικά
- THE PSYCHODYNAMICS Laurence Gould, Stapley and Mark Stein
- The Large group re-vised The Herd, Primal Horde, Crowds and Masses