Εισηγητής:
Σταθόπουλος Νίκος, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Ομαδικός Αναλυτής, Θεραπευτής ζεύγους και οικογένειας. Ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής, Διδάσκων Ομαδικός Αναλυτής, Συντονιστής της Παιδείας Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπείας, εκπρόσωπος του Οργανισμού στον PCFP Τομέα της EFPP, Ιδρυτής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του “ΔιΕπιστημονικού Κέντρου Αθηνών (ΔΕ.Κ.Α.) για το παιδί και την οικογένεια”.
Η εφαρμογή του περιορισμού της κινητικότητάς μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID – 19 (τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2020 και, ακόμα περισσότερο τον Νοέμβριο 2020 – Μάιο 2021) ανέτρεψε ουσιαστικά όλες τις πτυχές της σύγχρονης καθημερινότητας, αλλάζοντας άρδην τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, αλληλεπιδρούμε και, εν τέλει, σκεφτόμαστε και νιώθουμε.
Η Ψυχοθεραπεία εισήχθη σε αυτή την επιβεβλημένη αλλαγή εξίσου ακαριαία, βίαια και ανατρεπτικά όπως και οι υπόλοιποι τομείς της σύγχρονης ζωής. Και κλήθηκε να «χωρέσει» αυτή την αλλαγή, να εγκλιματιστεί, να μετασχηματιστεί, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα τα ουσιώδη της χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, θεωρούμε και την εμπειρία αυτής της περιόδου ως ιδιαίτερα σημαντική, διδακτική, αποσαφηνιστική και δυνάμει δημιουργική.
Στην εισήγηση αυτή (την, επίσης, διαδικτυακή…!) θα προσπαθήσουμε να μελετήσουμε το φαινόμενο και να αντλήσουμε κατά το δυνατόν χρήσιμα συμπεράσματα για την φύση και τις ποιότητες της Ψυχοθεραπείας, μέσα από την εμπειρία άσκησής της σε συνθήκες καινοφανείς, αντίξοες, ακραίες και, τελικά, άγνωστες σε όλους μας ως τώρα. Θα εστιάσουμε στην ψυχοθεραπεία των παιδιών και των εφήβων, όπως και στην θεραπεία ζεύγους – οικογένειας, μέσα από προσωπικές αλλά και εποπτικές καταγραφές.