«ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ»
Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 (10:00-14:00)
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ
Μπεργιαννάκη – Δερμιτζάκη Ι.Δ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ε.Κ.Π.Α, Α’ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ)
Περίληψη
Μετά από σχεδόν δύο αιώνες γυναικείας μισθωτής εργασίας, μόνο πρόσφατα έχουν γίνει κάποιες έρευνες για τις συνθήκες και τις επιπτώσεις αυτής της εργασιακής απασχόλησης στην σωματική, ψυχική, οικογενειακή και κοινωνική ευεξία και καταξίωση, αλλά και στην κοινωνική θέση της γυναίκας. Στην σύγχρονη μισθωτή γυναικεία εργασία υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες μεταξύ των οποίων και το συγκρουσιακό «αμοιβαίο ασυμβίβαστο» μεταξύ της εξωτερικής εργασίας και της εσωτερικής ενασχόλησης στο σπίτι και την οικογένεια. Παρόλο που η γυναικεία εργασιακή ενασχόληση άλλαξε σημαντικά και οι γυναίκες εργάζονται ακριβώς όπως και οι άνδρες, οι συνθήκες και απαιτήσεις της παραδοσιακής εργασίας δεν έχουν αλλάξει καθόλου.
Οι εργαζόμενες γυναίκες είναι επιρρεπείς στους ίδιους παράγοντες άγχους και στρες που βιώνουν και οι εργαζόμενοι άνδρες, μόνο που σ’ αυτές επιπροστίθενται ιδιαίτερα άγχη που απορρέουν τόσο από τον εργασιακό χώρο (διάκριση, πατριαρχικά κοινωνικά στερεότυπα, σεξουαλικές και εχθρικές παρενοχλήσεις, συμπεριφορές εκφοβισμού κ.α.) όσο και από το οικογενειακό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση συγκρούσεων αλλά και η πρόκληση ψυχολογικής εργασιακής εξουθένωσης (Burn out) περισσότερο, γρηγορότερα, και εντονότερα στις γυναίκες. Επιπλέον, η «κατάκτηση»!! παραδοσιακών ανδρικών θέσεων συχνά προκαλεί αντί για την αναμενόμενη ισότητα, μεγάλες μυοσκελετικές κακώσεις και βαρειά τραύματα υγείας, ενώ σε τομείς λιγότερο σωματοβόρους όπως π.χ. στην ακαδημαϊκή καριέρα οι γυναίκες υπόκεινται σε ρατσιστικές μειώσεις.
Σαν συμπέρασμα θα πρέπει να τονιστεί ότι η απασχόληση των γυναικών στην ανδρική παραδοσιακή κοινωνία με το παραδοσιακό πατριαρχικό σύστημα διοίκησης και νομοθεσίας είναι μάλλον επιβλαβής για την σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών και την αποκλείει από την ουσιαστική και πραγματική ισότητα και την κοινωνική ευεξία και καταξίωση.