Μαργαρίτα Κρητικού: Ψυχίατρος – Ομαδική Αναλύτρια, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση (H.O.P.E. In GA), Ιδρύτρια του Transcultural Section της IAGP, Αντιπρόεδρος της International Organization of Analytic Psychotherapy – IOGAP (Melbourne 2010), Εκπρόσωπος της Ελλάδος στην E.F.P.P. (Group Section)
Περίληψη
Οι σχέσεις των ζευγαριών είναι σχέσεις ασυνείδητης επιλογής, όπως οι φιλίες· είναι διαφορετικές από τις δεδομένες οικογενειακές σχέσεις. Επίσης είναι ισότιμες, σε αντίθεση με τις κάθετες σχέσεις γονέως – παιδιού.
Οι δύο σύντροφοι έχουν κοινή πορεία στη ζωή και μοιράζονται συναισθήματα και συμπεριφορές εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας, αγάπης ή μίσους, αφοσίωσης ή προδοσίας (εκδίκησης ή καταστροφής – στις ακραίες μορφές).
Στη σχέση του ζευγαριού υπάρχει σωματοψυχική ένωση, μέσα από τη σεξουαλική τους ζωή, η οποία δεν υπάρχει σε κάποια άλλη ενήλικη σχέση.
Αυτή η ένωση μας παραπέμπει στην αρχική ένωση με τη μητέρα – τροφό, η οποία όμως είναι διαφορετική ως σχέση εξάρτησης και ανάγκης επιβίωσης του βρέφους.
Το απόκτημα του επιτυχούς αποχωρισμού αυτής της φάσης είναι η εξατομίκευση του εαυτού, καθώς και η ικανότητα να αγαπάμε (Mahler, M., 1973).
Ο σύντροφος ασκεί γοητεία στο άτομο, γιατί αντιπροσωπεύει γι΄αυτόν ή του υπόσχεται ότι θα ανακαλύψει εκ νέου μία σημαντική, χαμένη, πτυχή του εαυτού του.
Το πέρασμα από τον Έρωτα και το Πάθος στην Συντροφικότητα και την Αγάπη είναι μία διαδρομή που προϋποθέτει την ικανότητα να αγαπάμε τον εαυτό μας και τον άλλο ως διαφορετικό. Επίσης προϋποθέτει την ικανότητα της ανοχής, της προσαρμογής και της έκφρασης της αμφιθυμίας.
Η Συντροφικότητα είναι εφόδιο ενσυναίσθησης, εξέλιξης και προόδου. Μέσα στα πλαίσια της αγάπης ελέγχουμε το μίσος.
Θα περιγραφούν παρατηρήσεις από συνεδρίες ζευγαριών.
Η παρέμβαση της ψυχοθεραπείας, ως ασπίδα στο κακόηθες καθρέπτισμα μεταξύ των συντρόφων, είναι καταλυτική και ουσιώδης.
Βιβλιογραφία
Foukes, S.H. & Foukes El. (1989) Selected Papers: Psychoanalysis and Group Analysis. London : Karnac Books.
Mahler, S. and Pine, M.M. and F., Bergman, A. (1973) The Psychological Birth of the Human Infant, New York: Basic Books
Nitsun, M. (2006) The Group as an Object of Desire. Exploring Sexuality in Group Therapy. London and New York: Routledge.
Skynner, A.C.R. & Cleese, J. (1983) Families and How to Survive Them, London: Methuen.
Suttle, D.I. (1999) The Origins of Love and Hate, New York: Routledge.
Κρητικού, Μ. (2011) “How the Group Analyst Sustains the Group”, παρουσίαση στην International Organization of Group Analytic Psychotherapy – IOGAP, στη Μελβούρνη στα πλαίσια της εκπαίδευσης Ομαδικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου.
Κρητικού, Μ. (2017) «Η Ερμηνεία στην Ομαδική Ανάλυση», παρουσίαση στο XV Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας «Επανάληψη της Ιστορίας ή Νέα Εμπειρία;», Αθήνα, Απρίλιος 2017.