ΕΙΔΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
2023 – 2024
2ο Ειδικό Σεμινάριο
Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024 – ώρα: 10:15-16:00
Βία στην κοινωνία, ενδοοικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες. Η θεραπεία ζεύγους μια αναλυτική προσέγγιση
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ: Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Ομαδικός Αναλυτής, Θεραπευτής Ζεύγους-Οικογένειας. Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση (HOPE in GA), Ταμίας της Διαχειριστικής Επιτροπής και Διευθυντής της Παιδείας Ομαδικο-Αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπείας, τ.Πρόεδρος του Family Therapy Section της IAGP, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Psychoanalytic Couple and Family Section της EFPP, Διδάσκων Αναλυτής στον Οργανισμό, Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΔιΕπιστημονικού Κέντρου Αθηνών (ΔΕ.Κ.Α.) για το Παιδί και την Οικογένεια και πλήρες μέλος της GAS International.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ – ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Είναι αναντίρρητο γεγονός πως η θεραπεία ζεύγους (και οικογένειας) άργησε να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής της ψυχαναλυτικής θεωρίας. Και μάλιστα, αυτό πραγματοποιήθηκε αρκετά μετά από την εφαρμογή της σε παιδιά. Άλλωστε, η τελευταία χρειάστηκε μία προσωπικότητα του μεγέθους της Melanie Klein για να ανοίξει και αυτός ο τομέας στους παγκόσμιους ψυχαναλυτικούς κύκλους.
Η θεραπεία ζεύγους (και οικογένειας) χρειάστηκε την καθολική αποδοχή και εγκατάσταση της θεωρίας των «αντικειμενοτρόπων σχέσεων (object relations theory)» στην ψυχαναλυτική κοινότητα για να θεμελιωθεί και να βρει το θεωρητικό της υπόβαθρο και τεχνικό μέσο εφαρμογής.
Η Ομαδική Ανάλυση (group analysis) από την άλλη μεριά, μέσα στην νεωτερικότητά της και την ευρύτητα της οπτικής της, προσφέρει μία ουσιαστικότατη προσθήκη στην κατανόηση του ζεύγους: ένα ζευγάρι, όπως και μία ομάδα, είναι κάτι οπωσδήποτε παραπάνω από το απλό «άθροισμα» των (δύο) ανθρώπων που το (την) αποτελούν. Και, συνεπώς, όταν έχουμε μπροστά μας ένα ζευγάρι, καλά θα κάνουμε να βλέπουμε ένα και ένα άλλο πρόσωπο καθώς και τη μεταξύ τους σχέση, βιωμένη από αυτούς υπό το πρίσμα της τωρινής τους κατάστασης αλλά και υπό το πρίσμα των ιστορικών τους καταβολών και ενδοβολών.
Η ομαδικο-αναλυτική θεραπεία ζεύγους απευθύνεται και προσπαθεί να προσεγγίσει λοιπόν, τόσο δύο ενηλίκους, όσο και το Όλον τους, το παρελθοντικό, παροντικό, και μελλοντικό, και κυρίως το ασυνείδητο φαντασιακό τους «μαζί».
Βιβλιογραφία
- Foulkes, S.H. (1949) Introduction to Group-Analytic Psychotherapy, London: William Heinemann.
- Foulkes, S. (1964) Therapeutic Group Analysis, London: Allen & Unwin.
- Foulkes, S. & Anthony, E. (1965) Group Psychotherapy: The Psychoanalytic Approach, London: repr. Karnac 1984.
- Foulkes, S.H. (1975) Group-Analytic Psychotherapy: Method and Principles, London: Karnac.
- Foulkes, S.H. & Foulkes El. (1989) Selected Papers: Psychoanalysis and Group Analysis, London: Karnac Books.
- Skynner, A.C.R. (1976) One Flesh Separate Persons: Principles of Family and Marital Psychotherapy, London: Constable.
- Skynner, A.C.R. & Cleese, J. (1983) Families and How to Survive Them, London: Methuen.
- Skynner, A.C.R. & Schlapobersky J. (1990) Explorations with Families: Group Analysis and Family Therapy, London, NY: Routledge