side-area-logo

Οικογενειακοί Θεραπευτές

Γενική Περιγραφή:

Σύμφωνα με τις αρχές της Ομαδικής Ανάλυσης του  S.H. Foulkes και των συνεχιστών του R. Skynner, κ.α, η οικογένεια γίνεται αντιληπτή ως μία «φυσική ομάδα», στην οποία αναδύονται και λειτουργούν ομαδικά φαινόμενα και δυναμικά, με σημαντικές βέβαια ιδιαιτερότητες ως προς την τυπική ομαδικο-αναλυτική ομάδα. Η ομαδικο-αναλυτική οικογενειακή θεραπεία εμπνέεται επίσης και από τις θεωρητικές απόψεις των W. Bion, M. Klein, D.W. Winnicott, J. Bowlby, W. Fairbairn και άλλων, οι οποίες εξετάζονται και χρησιμοποιούνται για να κατανοηθεί η οικογενειακή δυναμική και η γένεση της ψυχοπαθολογίας.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η Εκπαίδευση στην ομαδικο-αναλυτική οικογενειακή θεραπεία απευθύνεται σε ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχοθεραπευτές, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν ή εργάζονται ήδη με οικογένειες.

Στόχοι του Προγράμματος:

Το πρόγραμματος είναι να καταστήσει τους απόφοιτους ικανούς:
• να αναγνωρίζουν τα διάφορα ομαδικά φαινόμενα, με επικέντρωση στην οικογένεια,
• να αντιλαμβάνονται τη σχέση αυτών με ασυνείδητες διεργασίες και μηχανισμούς άμυνας, τόσο καθενός μέλους όσο και της οικογένειας-ως-όλο,
• να διαχειρίζονται όλα αυτά σύμφωνα με τις αρχές και την τεχνική της Ομαδικής Ανάλυσης, και
• να εξοικειωθούν με την ύπαρξη και λειτουργία Διεπιστημονικής Ομάδας, της οποίας θα είναι ουσιαστικά μέλη ως μελλοντικοί επαγγελματίες.

Κύκλοι του Προγράμματος

Η Εκπαίδευση διακρίνεται σε δύο Κύκλους

Ο πρώτος κύκλος απευθύνεται σε επαγγελματίες που δεν έχουν άλλη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση.
Σε αυτόν τον κύκλο η Εκπαίδευση διαρκεί οκτώ εξάμηνα θεωρίας και εποπτείας.
Κεντρική μεθοδολογία της εκπαίδευσης αποτελεί η βιωματική μάθηση. Όλες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες γίνονται σε ομαδικά πλαίσια, στα οποία ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή.
Η ενασχόληση με τη θεωρία γίνεται με τη μελέτη, την παρουσίαση και την επεξεργασία της βιβλιογραφίας μέσω ομαδικής συζήτησης (σε δεκαπενθήμερη ή μηνιαία συχνότητα). Στα πρώτα τέσσερα εξάμηνα οι εκπαιδευόμενοι επεξεργάζονται στη θεωρία τις βασικές αρχές της ψυχανάλυσης και της ομαδικής ανάλυσης και στα επόμενα τέσσερα εξάμηνα εξειδικεύονται στη θεωρία της ψυχοδυναμικής και ομαδικοαναλυτικής οικογενειακής θεραπείας.
Η εποπτεία γίνεται σε ομάδες εκπαιδευόμενων, στις οποίες κάθε μέλος παρουσιάζει για ομαδική επεξεργασία υλικό από την πρακτική του άσκηση (σε εβδομαδιαία συχνότητα). Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται τουλάχιστον στα τέσσερα τελευταία εξάμηνα να επεξεργαστούν υλικό από τη θεραπεία οικογενειών.
Η συμμετοχή των εκπαιδευομένων σε σεμινάρια, εργαστήρια και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Οργανισμού θεωρείται αναγκαία, καθώς ενισχύει την θεωρητική κατάρτιση και την επαγγελματική κουλτούρα των εκπαιδευόμενων.
Οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν επίσης να συγγράψουν, με την βοήθεια των εκπαιδευτών τους, την αναλυτική παρουσίαση μίας περίπτωσης οικογενειακής θεραπείας, η οποία θα αποτελεί την διπλωματική τους εργασία.
Η προσωπική ψυχοθεραπεία του εκπαιδευόμενου σε αναλυτική ομάδα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση της εκπαίδευσης.

Ο δεύτερος κύκλος απευθύνεται σε επαγγελματίες που έχουν ήδη εκπαιδευτεί στην ομαδική ανάλυση.  Σε αυτόν τον κύκλο η εκπαίδευση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα. Οι εκπαιδευόμενοι συγκροτούν ομάδα μέσω της οποίας επεξεργάζονται θεωρητικά τη σχετική βιβλιογραφία και εποπτεύουν υλικό από την εργασία τους με οικογένειες (σε δεκαπενθήμερη ή μηνιαία συχνότητα).
Στο τέλος της οι εκπαιδευόμενοι συγγράφουν την αναλυτική παρουσίαση μίας περίπτωσης οικογενειακής θεραπείας, η οποία αποτελεί την διπλωματική τους εργασία.

Συντονιστής Παιδείας Οικογενειακών Θεραπευτών:

Νίκος Σταθόπουλος, Παιδοψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής, Οικογενειακός Θεραπευτής