Νικολέττα Κουσουρή: Ψυχολόγος, Ομαδική Ψυχοθεραπεύτρια
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας σύλλογος ασθενών με ρευματικά νοσήματα, ο οποίος έχει στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού, μέσα από ημερίδες, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που νοσούν.
Τα ρευματικά νοσήματα αποτελούν μία κατηγορία αυτοάνοσων νοσημάτων, με κοινό χαρακτηριστικό τον χρόνιο πόνο και η ψυχική λειτουργία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην έναρξη και πυροδότηση του νοσήματος, όσο και στην εξέλιξη του.
Οι αρμοδιότητες του ψυχολόγου που εργάζεται στο σύλλογο είναι η υποστήριξη της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης, η παροχή ατομικών συνεδριών και ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης.
Στις ομάδες γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η απομόνωση, καθώς και τα συναισθήματα της ντροπής και του στίγματος που πολλές φορές συνοδεύουν το νόσημα. Γι’ αυτό κύριος στόχος της ομάδας είναι να καταφέρουν τα μέλη να μάθουν να εντάσσονται σε ομάδες, πιο συγκεκριμένα να ενταχθούν στο σύλλογο και στις δραστηριότητές του, να γνωρίσουν ανθρώπους και να συμμετέχουν.
Οι διαδικασίες του οργανισμού, και ειδικότερα η παρότρυνση για συμμετοχή σε διάφορου τύπου ομάδες (ολομέλεια του οργανισμού, μεσαίες ομάδες, ομάδες πολλαπλών αντικειμένων, ομάδες αυτογνωσίας) σε συνδυασμό με την προσωπική θεραπεία, αποτελούν ένα ιδιαίτερα βοηθητικό εργαλείο, ώστε να γίνει ευκολότερη η εξοικείωση με τις εναλλαγές των ρόλων και των θέσεων. Αυτή η προσαρμοστικότητα είναι απαραίτητη για να εργαστεί κάποιος σε ένα σύλλογο ασθενών, όπως η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., καθώς ο ψυχολόγος καλείται να διεκπεραιώσει πολλαπλούς ρόλους πέρα από τον θεραπευτικό. Η ομαδική ανάλυση ως θεραπευτική κατάσταση είναι η εισαγωγή του «κοινωνικού» μέσα στην ομάδα. Έτσι, οτιδήποτε συμβαίνει στο σύλλογο είναι δυνατό να λειτουργεί θεραπευτικά και μπορεί να ειδωθεί έτσι. Ουσιαστικά, είναι σημαντικό ο θεραπευτής να είναι ενήμερος, πως το μέλος είναι δυνατό να παρουσιάσει μεγαλύτερες αλλαγές μέσα στο πλαίσιο του συλλόγου.
Βιβλιογραφία
Behr, H. & Hearst, L. (2005). Group-Analytic Psychotherapy. A meeting of minds. London: Whurr Publishers Ltd.
Foulkes, S.H. (1948). Introduction to Group Analytic Psychotherapy. William Heinemann medical Books Ltd.
Foulkes, S.H. (1964). Therapeutic Group Analysis. George Allen & Unwin Ltd.
Foulkes, S.H. (1990). Selected Papers. Psychoanalysis and group analysis. London: Karnac books.
Πουλόπουλος, Χ. (2005). Εξαρτήσεις, Οι θεραπευτικές κοινότητες. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.