ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Θέμα: «Το Ψυχόδραμα».
Εισηγήτρια: Ευγενία Οικονομοπούλου, Ομαδική Αναλύτρια, Ψυχοθεραπεύτρια, Πολιτισμολόγος, Full Member of Group Analytic Society (GAS London) και Μember of International Association of Group Psychotherapy and Processes (IAGP). Τηλ. 6976553774, e-mail: eugecon1@yahoo.gr
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το Ψυχόδραμα είναι μία ανακάλυψη του MORENO που αντιπροσωπεύει την βασική προσπάθεια του, να επινοήσει ένα προνομιούχο τρόπο προσπέλασης των ανθρωπίνων σχέσεων, όπου προβάλλεται αλλά και χρησιμοποιείται η φυσική δραματική ιδιότητα της «συνάντησης» μεταξύ των ανθρώπων.
Το Ψυχόδραμα είναι μία ομαδική θεραπευτική μέθοδος, που έχει σαν σκοπό της την εξωτερίκευση των συναισθημάτων, που έχουν σχέση με προσωπικές δυσκολίες, μέσα από ένα αυθόρμητο «δραματικό» παίξιμο ρόλων.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο Moreno γεννήθηκε Jacob Levy στις 18 Μαΐου 1892 στην Ρουμανία. Πέθανε το 1974.
Η σχέση του Moreno με την μητέρα του ήταν ασυνήθης με πολλούς τρόπους και συνδεδεμένη με τις πρώιμες ιδεαλιστικές φαντασιώσεις των σχέσεων με τον απόντα πατέρα του, διαμορφώθηκε η βάση για αγώνα σχεδόν όλης της ζωής του για να ορίσει την ταυτότητά του.
Το Ψυχόδραμα εμφανίζεται αρχικά σαν αξιόδραμα, που συνιστά μία τεχνική δοκιμασίας των κοινώς παραδεκτών αξιών της εποχής, ώστε να ξαναβρεθούν ο ενθουσιασμός και η ορμή πού τα γέννησαν.
Το 1920 δημιουργεί στην Βιέννη (εποχή πολλών θεατρικών εκδηλώσεων) το θέατρο αυτοσχεδιασμού, όπου χρησιμοποιούσε την «ζωντανή εφημερίδα» παίζοντας επίκαιρα δραματικά γεγονότα. Η δημιουργία των ρόλων γινόταν αυθόρμητα την στιγμή της παράστασης .
Παρουσιάζει το 1921 στην Βιέννη το πρώτο επίσημο Κοινωνιόδραμα, το οποίο αποσκοπεί στην «θεραπεία» της Αυστρίας από την μεταπολεμική αναρχία, εξ αιτίας της απουσίας ενός ηγέτη.
Στην συνέχεια ο Moreno καθορίζει δύο από τις βασικές έννοιες του Ψυχοδράματος: της «συνάντησης» και του «εδώ και τώρα».
Tο 1925 ο Moreno μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία δεύτερη φάση αρχίζει: το πέρασμα από τα θρησκευτικά συγγράμματα στα επιστημονικά. Εδώ βρίσκει ένα καλό έδαφος για το Ψυχόδραμα.
Το 1936 στο Beacon της Νέας Υόρκης, συγκροτεί ένα Κέντρο (την Ακαδημία του Ψυχοδράματος) όπου έγινε και η πρώτη σκηνή του Ψυχοδράματος.
Το 1942 ο Moreno ιδρύει την Αμερικανική Εταιρεία Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και Ψυχοδράματος.
Στην Αμερικανική αυτή φάση του Ψυχοδράματος, τρεις όψεις αναπτύσσονται: το ψυχόδραμα σαν θεραπευτική μέθοδος, το ψυχόδραμα σαν μέθοδος εκπαίδευσης και το ψυχόδραμα σαν ψυχο-κοινωνιολογική διερεύνηση. Τέλος, το ψυχόδραμα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές : την παντομίμα και τον ρυθμό.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Ardoine Jacques (1967): La Psychodrame. Instrument de Formation. Managmenet International.
2. Jennings, H. (1951): «Sociometry in Group Relation», Washington: Αmerican Council on Education.
3. Karp, M., Holmes, P. & Tauvon-Bradshaw, K. (1998): The handbook of Psychodrama, preface by Moreno Jerka, London: Routledge.
4. Μαντωνάκης, ‘Ι. (1968): «Το Ψυχαναλυτικό Ψυχόδραμα». Αθήνα.
5. Moreno, J.L. (1946): «Psychodrama» Vol. I, Beacon N.Y.: Beacon House, Inc.
6. Moreno, J.L. (1946): «Psychodrama» Vol. II, Beacon N.Y.: Beacon House, Inc.
7. Moreno, J.L. (1969): «Psychodrama» Vol. III, Beacon N.Y.: Beacon House, Inc.
8. Powell, A. (1986): «Α Conference Success! Psychodrama and Group Analysis are Compatible!», Group Analysis, Vol. 19, p. 63-65.
9. Powell, A. (1986): «Οbject Relation in the Psychodramatic Group». Group Analysis. Vol. 19, p. 125-138.
10. Winnicott, D.W. (1965): «Τhe Maturational Processes and the Facilitating Environment. London: Hogarth Press, Toronto: Clarke, Irwin and Co, Ltd.