ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
«ΠΡΟΒΛΗΤΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ»
Η Προβλητική Ταύτιση και η Οικογενειακή Δυναμική
Ν. Σταθόπουλος: Παιδοψυχίατρος, Ομαδικός Αναλυτής, Οικογενειακός Θεραπευτής, Ιδρυτικό Μέλος του Οργανισμού και Μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής του, Συντονιστής της Παιδείας Ομαδικο-αναλυτικής Οικογενειακής Θεραπείας, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Psychoanalytic Couple and Family Section της EFPP και Διδάσκον Μέλος της IOGAP-Μελβούρνης.
Περίληψη
Χρησιμοποιώντας τη θεωρία των «Αντικειμενοτρόπων Σχέσεων (: Object Relations)», όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Fairbern και τους άλλους της Ανεξάρτητης Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Σχολής, θα προσπαθήσουμε να καταδείξουμε την ασυνείδητη ύπαρξη και λειτουργία της προβλητικής ταύτισης στη δημιουργία, διατήρηση και εν γένει την εξέλιξη εκείνων των σημαντικών διανθρώπινων σχέσεων που αποτελούν τη βάση και το βασικό κορμό της οικογενειακής δυναμικής.
Ο έρωτας δύο ανθρώπων, η επιλογή εκείνου του ενός με τον οποίο δημιουργούμε μία «σχέση ζωής», ο γάμος, η επιθυμία για παιδί, η προσπάθεια, συχνά πλέον, για επιτυχή σύλληψη, η εγκυμοσύνη και η ανατροφή αυτού του παιδιού, όλα αυτά είναι στάδια – φάσεις της ζωής της οικογένειας που «χρωματίζει» έντονα η προβλητική ταύτιση, άλλοτε με χρώματα υγείας, δημιουργικότητας και εξέλιξης κι άλλοτε με χρώματα καταναγκασμού, ανελευθερίας και επανάληψης.
Βιβλιογραφία
1. Bowlby, J. (1979) Δημιουργία και Διακοπή των Συναισθηματικών Δεσμών. Αθήνα: Καστανιώτης 1995.
2. Fairbairn, W.R.D. (1952) An Object –Relations Theory of the Personality. New York: Basic Books.
3. Fonagy, P. (1952) Attachment Theory and Psychoanalysis. Repr. 2001. New York: Other Press.
4. Ruszczynski, S. (1993) Psychotherapy with Couples – Theory and Practice at the Tavistock Institute of Marital Studies. Repr. 2005. London: Karnac.
5. Scharf, D.E., & Scharff, J.S., (1992). Οbject Relations Family Therapy. N.Y.: Aronson.
6. Skynner, R. (1976) One Flesh: Separate Persons. Principles of Family and Marital Psychotherapy. Repr. 1990. London: Constable.
7. Skynner, R. (1983) Families and How to Survive them. London: Mandarin.
8. Skynner, R. (1987) Explorations with Families. Group Analysis and Family Therapy. Repr. 1990. London: Routledge.
9. Skynner, R. (2003) Θεραπεία οικογένειας. Η ομαδικοαναλυτική προσέγγιση ως ανοικτό σύστημα. Αθήνα: Σαββάλας.
10. Tsiantis, J. (2000) Work with Parents: Psychoanalytic Psychotherapy with Children and Adolescents. Repr. 2005. London: Karnac for EFPP Clinical Monograph Series.
11. Winnicott, D.W. (1958) Through Paediatrics to Psychoanalysis. Collected Papers. Repr. 1987. London: Karnac.
12. Winnicott, D.W. (2003) Διαδικασίες Ωρίμανσης και Διευκολυντικό Περιβάλλον. Μελέτες για τη Θεωρία της Συναισθηματικής Ανάπτυξης. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.