ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Θέμα: «Ο ρόλος της οικογένειας: στην υγιή ανάπτυξη των μελών της και στην ανάπτυξη της ψυχοπαθολογίας».
Εισηγήτρια: Ήρα Σαρακηνού, Ψυχολόγος, Ομαδική Αναλύτρια, Μember of International Association of Group Psychotherapy and Group Processes (IAGP). Τηλ. 210 6232636 / 6944445690, e-mail: irasarak@yahoo.com
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η οικογένεια αποτελεί για κάθε παιδί το θεμελιώδη πυρήνα, το αρχικό κύτταρο της κοινωνικής ζωής και αλληλεπίδρασης. Είναι η πρώτη πηγή ενημέρωσης, το πρωταρχικό μοντέλο ζωής που του παρέχει στοιχεία για το πώς θα κατακτήσει και θα διαχωρίσει τη γνώση, την εμπειρία, τις συναναστροφές και αργότερα τις σχέσεις του με τον κόσμο.
Οι γονείς είναι οι πρώτοι φυσικοί δάσκαλοι που θα βοηθήσουν το παιδί να επικοινωνήσει, να μάθει και να διαμορφώσει τις προσωπικές και πολιτισμικές του αξίες. Μέσα από αυτούς το παιδί ανακαλύπτει τη ζωή, διαμορφώνει τη ταυτότητα του, αφομοιώνει πρότυπα και εισέρχεται στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης. Επιπλέον, η επίδραση που έχουν οι γονείς και γενικώς η οικογένεια στην ανατροφή του παιδιού είναι τεράστια διότι μέσω αυτής το παιδί θα υιοθετήσει υγιείς ή επικίνδυνες συμπεριφορές που θα επιδράσουν με θετικό ή αρνητικό τρόπο στη δομή της προσωπικότητάς του, όπως αυτή θα αναδειχθεί αργότερα στο πλαίσιο της ενήλικης ζωής.
H ύπαρξη μιας υποστηρικτικής οικογένειας είναι θεμελιώδης προστατευτικός παράγοντας για την ομαλή μετάβαση στην ωρίμανση και επομένως για τη πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, ενώ δυσμενείς φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις των διαταραγμένων σχέσεων μέσα στην οικογένεια στη ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Η ελλιπής αμοιβαιότητα στις σχέσεις και η διαταραγμένη επικοινωνία τόσο ανάμεσα στο ζευγάρι όσο και ανάμεσα στο κάθε γονέα χωριστά και το παιδί, έχει καταδειχτεί ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη σοβαρής ψυχοπαθολογίας και προβληματικής συμπεριφοράς.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Christenson, S.L. (1990) Differences in students home environments: The need to work with families.
2. Epstein, J.L. (1986) How do we improve programs for parent involvement? London: Elementary School Journal
3. Merrell, W.K. (1999) Behavioral, Social and Emotional Assessment of Children.
4. Οικονόμου, Μ. Στίγμα-Οικογένεια-Ψυχοπαθολογία. Αθήνα: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.
5. Τσιάντης, Γ. (2001) Εισαγωγή στην Παιδοψυχιατρική, Αθήνα: Καστανιώτη