ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ 2013 – 2014
Θέμα: «ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Από την Ιστορία στην Πράξη…»
Εισηγήτρια: Παναγιώτα Πινιώτη, Ψυχίατρος, Ομαδική Αναλύτρια, Επιστημονικός Συνεργάτης της Α΄Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου.
Άρνης 12, Αθήνα, Ιλίσια (Μέγαρο Μουσικής), κιν. 6976973323
Περίληψη
Η ομαδική ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό θεωρητικών προσεγγίσεων από οποιαδήποτε άλλη μορφή ψυχοθεραπείας. Σχεδόν όλες οι μεγάλες ψυχοθεραπευτικές σχολές έχουν τροποποιήσει την τεχνική τους ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε ομαδικό πλαίσιο.
Ο όρος «ομαδική ψυχοθεραπεία» χρησιμοποιείται ήδη εδώ και 80 περίπου χρόνια και είναι σχεδόν 100 τα χρόνια από τότε που κάποιοι πρωτοπόροι προσπάθησαν να «θεραπεύσουν» σε πλαίσιο ομάδας. Οι ιδρυτές της ομαδικής ψυχοθεραπείας στις ΗΠΑ ήταν οι H.Pratt, Trigant Burrow, Paul Schilder ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστάτησαν οι Bion και Foulkes.
Η Ο.Ψ. συνίσταται σε όλους όσους θέλουν να εμβαθύνουν στην αυτογνωσία τους, να αναβαθμίσουν την προσωπική τους ωρίμανση και εξέλιξη και να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην ζωή τους αξιοποιώντας την δυναμική της ομάδας.
Η ομάδα λειτουργεί σαν μια μικρή κοινωνία με τους δικούς της κανόνες και βασίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη και την αποδοχή. Η ατμόσφαιρα της ομάδας βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων χωρίς φόβο κριτικής και απόρριψης. Μια τέτοια ομαδική ψυχοθεραπευτική συνθήκη καταργεί πολλές από τις δυσλειτουργικές και άγονες διαστάσεις της ανθρώπινης επικοινωνίας. Γκρεμίζοντας διάφορα στεγανά, σε πολλά επίπεδα, η θεραπευτική ομάδα επιτρέπει την πλούσια ανοικτή επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της.
Οι ιδιωτικές ιστορίες των μελών συναθροίζονται και διαπλέκονται μεταξύ τους για να διαφανεί η μεγάλη, η κοινή, ανθρώπινη ιστορία. Παρακολουθώντας μια ομάδα να κατασκευάζει τις δικές της αλήθειες, είναι σα να παρακολουθεί κανείς ένα συλλογικό νου να δρα. Το άτομο προσκαλείται σε ένα ταξίδι και του δίνεται η να ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό και να αλλάξει. Αυτή η αλλαγή απλώνεται και έξω από την ομάδα, σε όλες τις σχέσεις του αλλά και γενικότερα στη ζωή του.
Βιβλιογραφία
1. Bion, W. (1961) Experiences in Groups: and Other Papers. London: Tavistock.
2. Freud, S. (1921/1960) Group Psychology and the Analysis of the Ego. New York: Bantam Press.
3. Foulkes, S. H. & Anthony, E.J. (1965) Group Psychotherapy: The Psychoanalytic Approach (Maresfield Library),
4. Yalom, I. & Leszcz, M. (2005) The Theory and Practice of Group Psychotherapy (5th ed.). New York: Basic Books.
5. Alonso, A., & Swiller, H.I. (1992) Group Therapy in Clinical Practice. American Psychiatric Press, Inc.