ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ 2012 – 2013
Θέμα: Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 18ΑΝΩ. ΚΛΙΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
Εισηγήτρια: Μαίρη Τριανταφύλλου, Κλινική Ψυχολόγος MSc, Ψυχοθεραπεύτρια, Θεραπεύτρια στην Μονάδα Απεξάρτησης του 18ΑΝΩ-ΨΝΑ και Μέλος της Παιδείας Ομαδικών Αναλυτών του Οργανισμού., Πλαταιών 3, Μαρούσι, κιν. 6948527609, mtriantafyllou@gmail.com
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Στα πλαίσια της ομαδικής κουλτούρας και δυναμικής, την οποία προσεγγίζουμε από διαφορετικές οπτικές, έγκειται και η φιλοσοφία της Θεραπευτικής Κοινότητας. Η Θεραπευτική Κοινότητα έχει αποδειχθεί ως μια ισχυρή μέθοδος θεραπείας για τους τοξικομανείς μεταξύ άλλων κατηγοριών ανθρώπων που για κάποιους λόγους ζουν στο περιθώριο. Η θεραπεία τέτοιου τύπου βασίζεται στην συνολική αναδόμηση της προσωπικότητας, όπου το άτομο θεωρείται ως ισότιμο μέλος της Κοινότητας. Η ιδέα της Κοινότητας άλλωστε υποδηλώνει μια κοινή ενότητα του σκοπού και των συμφερόντων.
Εδώ θα ασχοληθούμε με το παράδειγμα μιας συγκεκριμένης Θεραπευτικής Κοινότητας, της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω. Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής άρχισε να λειτουργεί το 1969 με ένα Περίπτερο μέσα στο Νοσοκομείο που απευθυνόταν σε ανθρώπους που έκαναν χρήση, κυρίως αλκοόλ, ως το 1995, όπου χωρίστηκε σε 2 ανεξάρτητα Τμήματα, τοξικομανών και αλκοολικών, σε 2 ξεχωριστά κτήρια μέσα στο Νοσοκομείο. Από τότε μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει τα 2 αυτά Τμήματα και έχει αποκτήσει και άλλα Τμήματα εξωνοσοκομειακά. Συνολικά, αποτελείται από 9 Υποτομείς Απεξάρτησης, όπου περιλαμβάνονται κλειστά Τμήματα Ανδρών, Γυναικών και Μητέρων, ανοικτό Τμήμα θεραπείας, Τμήμα εφήβων, Τμήμα Οικογένειας, Τμήματα Νέων Εξαρτήσεων (διαδίκτυο και διατροφικές διαταραχές), Τμήμα Έρευνας και Εκπαίδευσης.
Τα κλειστά Τμήματα των ενηλίκων, για τα οποία θα γίνει λόγος εδώ, χωρίζονται σε 3 φάσεις: τη φάση της ευαισθητοποίησης, τη φάση της ψυχολογικής απεξάρτησης ή αλλιώς κλειστή φάση και τη φάση της κοινωνικής επανένταξης.
Τι θα πει αλλαγή και νέα ταυτότητα στη Μονάδα Απεξάρτησης;
Ποιος είναι ο τοξικομανής και πότε ζητά βοήθεια;
Σε ποιους τομείς μπορεί να βοηθά αυτόν τον άνθρωπο μια Κοινότητα και σε ποιους όχι;
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• Community of Communities (2008) The Development of Core Standards and Values for Therapeutic Communities. Προσκομίστηκε από www.communityofcommunities.org.uk.
• Greenson, R. (2009) Η τεχνική της ψυχανάλυσης: Θεωρία και Πράξη. Αθήνα: Καστανιώτη.
• Winnicott, D. (2003) Διαδικασίες ωρίμανσης και διευκολυντικό περιβάλλον. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
• Μάτσα, Α. (2001) Ψάξαμε ανθρώπους και βρήκαμε σκιές. Το αίνιγμα της τοξικομανίας. Αθήνα: Άγρα.
• Μάτσα, Α. (2008) Ψυχοθεραπεία και τέχνη στην απεξάρτηση. Το «παράδειγμα» του 18 Άνω. Αθήνα: Άγρα.
• Μαρινοπούλου, Μ. (2004) Η εξαρτητική διαδικασία. Κείμενα για τη χρήση τοξικών ουσιών. Αθήνα: Χατζηνικολή.
• Πουλόπουλος, Χ. (2005) Εξαρτήσεις. Οι Θεραπευτικές Κοινότητες. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.